Σε πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup προσβλέπει η Αθήνα

Πολιτική συμφωνία σε τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναζητά η Αθήνα στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, προκειμένου να σηματοδοτηθεί αφ’ ενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρωτεύουσα και να προχωρήσουν οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου να ξορκιστεί το φάντασμα του Φεβρουαρίου του 2015 που βύθιζε την Οικονομία στη δημοσιονομική ασφυξία.

58aa904f1dc524ba1c8b459d

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι, μια πολιτική συμφωνία ή «προ- συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση πάντως, τη θετική πορεία της ελληνικής Οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζουν οι κοινοτικοί παράγοντες στο σύνολό τους σχεδόν. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι πως θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε πως συμφωνεί με την πρόσφατη διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από ό,τι η Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το πιστοποιούν ο ΟΟΣΑ, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ήδη άλλωστε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία πολιτική συμφωνία». Και αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που όλες οι πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αποκρυσταλλωμένα τόσο τα σημεία διαφωνίας τους, όσο και τις «εκπτώσεις», στις οποίες καλούνται να προβούν για να βγει λευκός καπνός στις Βρυξέλλες. Στο Μαξίμου εξάλλου σημειώνουν πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης με τους δανειστές, το οποίο φέρει θετικό πρόσημο. Ως εκ τούτου, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΔΝΤ και να μετέχει στο πρόγραμμα προς ικανοποίηση του Βερολίνου, υπό την προϋπόθεση αυτά να συνοδεύονται από ένα προκαθορισμένο πακέτο αντισταθμιστικών.

Στα συν προσμετράται βεβαίως η ξαφνική μεταστροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη εμφανίστηκε μεν πιστός στη σκληρή γραμμή για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ωστόσο επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι δεν απείλησε την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη. «Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (για Grexit)» είπε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin, ενώ στη συνέχεια τόνισε: «είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και συμπλήρωσε ότι αναμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο οικονομικό πρόγραμμα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…