Σε "κόκκινο" συναγερμό η Πυροσβεστική εν μέσω καύσωνα αλλά χωρίς μέσα!

Η πύρινη λαίλαπα στη Πορτογαλία, που στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλης της Ευρώπης.

5957550b1dc5249d158b4567

Mε τον καύσωνα να έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα, μετά από εκείνον της Πορτογαλίας που στοίχισε την ζωή σε 64 ανθρώπους, από τις καταστροφικές πυργκαγιές, ο δείκτης ετοιμότητας της Πυροσβεστικής έχει αυξηθεί. Όμως ο συνδυασμός με τις ελλείψεις στο σώμα σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό προβλημάτων: Τη μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω ελλείψεων σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό, την ανεπαρκή συντήρηση των οχημάτων και την «ασθμαίνουσα» δασοπροστασία από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αρκετοί από τους προμηθευτές του Π.Σ. έχουν σταματήσει τις πιστώσεις, καθώς δεν έχουν άλλη υπομονή να περιμένουν την κάλυψη ανείσπρακτων χρηματικών ενταλμάτων.

«Πάνω από το 20% των υδροφόρων οχημάτων και το 30% των βοηθητικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Για την ηλικιακή τους κατάσταση να πούμε ότι βρίσκονται σε υπερώριμη φάση. Ταυτόχρονα, η εναέρια υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Το θετικό είναι ότι μετά από τόσες μεγάλες καταστροφές, το προσωπικό του Π.Σ., ελπίζω και οι πολίτες, έχουν συσσωρευμένη εμπειρία διαχείρισης κρίσεων», λέει στη Huff Post Greece ο κ. Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κλήρος πέφτει στα γερασμένα Καναντέρ

Τα CL-215, είναι αυτα που για πολλοστή φορά θα κληθούν να δώσουν μάχη με τις φλόγες. Όμως το βαρύ…ηλιακά, όριο πτήσεις τους τα κάνει αναποτελεσματικά με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα Kαναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί. Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε ότι «πάνω από 400 πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες μετακινήθηκαν εκτός Αττικής για να επανδρώσουν τις νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στους εθνικούς δρόμους και στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν αντικαταστάθηκαν με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο η Πυροσβεστική να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, σε περίπτωση που υπάρξουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Αττική και κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας.