Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη το Eurogroup – Τι δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σημερινό Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση να γεφυρωθούν οι διαφορές στα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ασφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά.

58cff0241dc524141e8b4569

Αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά Eurogroup στο οποίο δεν αναμένεται να παρθεί κάποια σημαντική απόφαση. Το ζήτημα σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι το κατά πόσο οι θεσμοί θα λάβουν αρκετές δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά για να επιστρέψουν και πάλι οι επικεφαλής των θεσμών και να ξεκινήσουν οι διεργασίες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. 

Σόιμπλε: Δεν αναμένουμε θεαματική αλλαγή στο σημερινό Eurogroup

Κατά την άφιξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις: «δεν έχουν ολοκληρωθεί».

«Στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένουμε μία θεαματική αλλαγή. Οι θεσμοί θα πρέπει μαζί με την Ελλάδα να φτάσουν στο συμπέρασμα πως τηρούνται οι προϋποθέσεις και να υπάρξει μία κοινή συμφωνία» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως «υπάρχει μία δυσκολία» αλλά «θα προχωρήσουμε για την επίλυσή των εκκρεμών ζητημάτων».

«Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ντάισελμπλουμ: Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση μας, θα ενημερώσω το Eurogroup

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του από τη πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

«Έχω συχνά συναντήσεις με όλες τις πλευρές και είχα και μια σήμερα, θα ενημερώσω το Eurogroup και θα σας ενημερώσω έπειτα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurοgroup.

Μοσκοβισί: «Η αβεβαιότητα είναι εχθρός μας»

Αυτό τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και πως το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.

«Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να δοθεί ένα σήμα ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, προκειμένου οι οικονομικοί παράγοντες να νιώσουν την αναγκαία ασφάλεια για να επενδύσουν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την πιθανότητα αντικατάστασή του από το ESM ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό εξέταση για το μέλλον, και τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για ένα πετυχημένο πρόγραμμα.

Σαπέν: Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, δήλωσε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μίας λύσης» και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένη η δουλειά που έχει γίνει με τους θεσμούς».

«Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015» συμπλήρωσε.

«Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο, πιστεύω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης» είπε.

Έχουμε αφήσει πίσω μας το δράμα και δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα και ρευστότητα, κατέληξε. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…