Σε δίνη η κεντροαριστερά εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η πιθανότητα να τα "βρουν" η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ώρα Αποφάσεων των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, και να προχωρήσουν ενωτικά, καθώς οι εκατέρωθεν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο συνεργασίας τους παραμένουν ισχυρές και με τα σημερινά δεδομένα αγεφύρωτες. Έτσι και οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα με δεδομένο ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των απόψεών τους αυτόνομα.

584955631dc524447d8b4816

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένουν στη θέση πως οι πόρτες είναι ανοικτές για όλους για να εκπροσωπηθούν, με τη διατήρηση της αυτονομίας τους: στο Συντονιστικό Συμβούλιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και να θέσουν χωρίς προαπαιτούμενα τις απόψεις τους στην πορεία προς το Συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

Οι αποφάσεις για τη διαδικασία και τη συγκρότηση των επιτροπών, που θα ετοιμάσουν τα κείμενα των θέσεων και του προγράμματος, πρόκειται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία προγραμματίζεται συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και της συντονιστικής γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών.

Θέμα επανεκλογής στην ηγεσία της Φώφης Γεννηματά δεν τίθεται από καμία πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση παραμένει ανοιχτό ζήτημα, μόνον εφόσον -όπως έχει δεσμευτεί και η κ. Γεννηματά- συμφωνήσουν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να συνεργαστούν. Υπάρχουν όμως διαφωνίες για τον τρόπο που θα οριστούν οι σύνεδροι, για την εκλογή ή όχι από το Συνέδριο κεντρικού οργάνου που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, για το αν θα αλλάξουν τα σύμβολα, ακόμη και για το αν θα παραμείνει ή όχι η ονομασία Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Απ’ την άλλη πλευρά οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης με τη συνδρομή των Γιάννη Δατσέρη και Γιάννη Μεϊμάρογλου επιμένουν στη θέση τους ότι ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να εκπροσωπηθεί από νέο και ενιαίο κομματικό φορέα, δεν αποδέχονται το σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διεξαγωγή συνεδρίου χωρίς να εγκρίνει θέσεις, καταστατικό και πρόγραμμα, και κυρίως επιμένουν να εκλεγεί η ηγεσία με ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση.

Στις 29 Μαρτίου προγραμματίζουν ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα όπου προτίθενται να ανακοινώσουν τη δική τους πορεία και τις ενέργειες που θα κάνουν για τη συγκρότηση νέου κομματικού φορέα. Όσον αφορά στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του κόμματος είναι δεδομένη, δεν αποδέχεται τις διαδικασίες με τις οποίες προχωρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και βρίσκεται, όπως δήλωσε στον Real Fm, σε πυκνές συζητήσεις με την ‘Ωρα Αποφάσεων για να συνεργαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…