Newsroom

Newsroom

Σε δίκη ο Ψυχάρης για τα "Πόθεν Έσχες"

Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

57346d391dc52402538b4b00

Η δίωξη, που αφορά το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, σχετίζεται με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014.

Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται έτσι απ’ ευθείας σε δίκη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ έχει δικαίωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του επί της κατηγορίας.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία του φακέλου των δηλώσεων του Ψυχάρη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία εντόπισε ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις του εκδότη, των ετών 2011-2015 που αφορούν τα οικονομικά έτη 2010-2014.

Ο εκδότης είχε κληθεί από την Επιτροπή να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα και παραστατικά που του ζητήθηκαν, όπως απόκτησης ή μεταβίβασης μετοχών, συμβάσεις δανείων κ.λπ., τα οποία, ωστόσο, δεν παρέδωσε με αποτέλεσμα ο φάκελός του να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Οι αποκαλύψεις του koutipandoras.gr για τον Σταύρο Ψυχάρη

Πράγματα και θαύματα που ένας οποιοσδήποτε πολίτης ο οποίος δεν έχει την τύχη να ονομάζεται Σταύρος Ψυχάρης δύσκολα θα διανοείτο να κάνει, διαπιστώνει ο Ορκωτός Λογιστής πού έλεγξε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Σταύρος Ψυχάρης, δεν έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες για τα οικονομικά έτη 2002, 2003, 2004, 2005, και 2006, ενώ κι από τον έλεγχο όσων δηλώσεων βρέθηκαν, δηλαδή της μιας που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και των υπόλοιπων οκτώ που εστάλησαν από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, διαπιστώθηκαν παραβάσεις, κενά και πρωτοφανείς ανακολουθίες που δημιουργούν ερωτηματικά και αν μη τι άλλο δείχνουν πως επιχειρείται απόκρυψη στοιχείων και μάλιστα απροκάλυπτα και με άκομψο τρόπο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο Σταύρος Ψυχάρης εμφανίζει μόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος για όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά και τα τραπεζικά παραστατικά για τις καταθέσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες μόνο των ετών 2013 και 2014. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα παραστατικό που να υποστηρίζει τα δηλωθέντα, και συγκεκριμένα δεν εμφανίζονται: παραστατικά βεβαιώσεων των μετοχών που αναφέρονται στις δηλώσεις του, παραστατικά αγοράς, απόκτησης και πώλησης των μετοχών, συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις της τράπεζας που εξυπηρετήθηκαν τα δάνεια, τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων για τις χρονιές ’07, ’08, ’09, ’10, ’11 και ‘12, σχέδιο απορρόφησης της Σ.Π. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε. (δ.τ. ΨΥΧΑΡΗΣ MEDIA GROUP) από τη ΔΟΛ Α.Ε. τον Οκτώβριο του 2014 και συμφωνητικά μεταβίβασης μετοχών.

Επιχειρηματικό ρίσκο ή μαύρο χρήμα;

Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από δάνειο 57 εκατ. ευρώ το οποίο εμφανίζεται να έχει πάρει ο Ψυχάρης από την Alpha Bank τον Αύγουστο του 2005 προκειμένου να αγοράσει περισσότερες από 18,5 εκατομμύρια μετοχές του ΔΟΛ. Ο Ψυχάρης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις το Ορκωτού Λογιστή οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως όσα έγραφε το koutipandoras.gr ήδη από τις 11 Μαρτίου, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήψη του δανείου, τον Φεβρουάριο του 2007, κατέβαλε για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου 10 εκατ. ευρώ από διαθέσιμα, όπως ισχυρίζεται που τηρούσε στην Alpha Bank Λονδίνου και από ρευστοποίηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006, είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε επαλήθευση των στοιχείων αυτών. Είναι επομένως παντελώς άγνωστο αν το δάνειο που πάρθηκε το 2005 για την αγορά των μετοχών, ήταν ένα προκάλυμμα καπνού για να εμφανιστεί πως η αγορά έγινε με δάνειο άρα είναι ένα επιχειρηματικό ρίσκο και όχι μαύρο χρήμα, αφού στην πραγματικότητα είναι άγνωστο από πού προέρχονται αυτά τα 10 εκατομμύρια.

Καμιά απολύτως επαλήθευση δεν μπορεί να γίνει και για δάνεια και συναλλαγές του Σταύρου Ψυχάρη που αναφέρονται σε έκθεση της Alpha Bank για την τριετία 2012-2014, αφού ο εκδότης δεν επισυνάπτει παραστατικά ούτε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Φαινόμενο ο Ψυχάρης, κατάφερε το αδύνατο

Ο Σταύρος Ψυχάρης, που καταφέρνει να λαμβάνει δάνεια πολλών εκατομμυρίων και στη συνέχεια να αποπληρώνει τμήμα τους χωρίς να χρειάζεται να εξηγεί πώς και από που βρήκε τα χρήματα ακόμη κι αν αυτά είναι 10 εκατομμύρια, κάθε άλλο δηλαδή παρά αμελητέο ποσό, κατάφερε το 2007 και το 2008 το αδύνατο. Δήλωσε συγκεκριμένα ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή περίπου 1,4 εκατ. ευρώ για τον ίδιο και 316.846 ευρώ για τη σύζυγό του. Το πλέον εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση, που άλλωστε κάνει εντύπωση και στον ίδιο τον ελεγκτή ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο γεγονός που χρήζει διευκρινίσεων, είναι ότι τα δηλωθέντα ποσά εμφανίζονται ίδια με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου. Ο Ψυχάρης και η σύζυγός του εν ολίγοις δεν αυξομείωσαν τις καταθέσεις τους επί δύο συνεχόμενα έτη ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ!

Την ίδια στιγμή, ο εκδότης εμφανίζει για τα έτη 2008 και 2009 σημαντικά ποσά συνολικού ύψους άνω των 24,5 εκατομμυρίων, απαλλασσόμενων εσόδων. Ως εκ τούτου, εξηγεί στην έκθεσή του ο Ορκωτός Λογιστής, προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων ύψους 11.898.046 ευρώ για το 2008 και 8.672.016 ευρώ για το 2009. Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να έχουν αντίκρισμα στις καταθέσεις του Σταύρου Ψυχάρη, κάτι που όμως δεν συμβαίνει. Κι αυτό γιατί απ’ ό,τι προκύπτει οι μεν καταθέσεις του 2008 φαίνονται ακριβώς ίδιες μ’ εκείνες του 2007 (με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου όπως ήδη διαβάσατε), ενώ οι καταθέσεις του 2009 εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση μ’ εκείνες της προηγούμενης χρονιάς μόλις κατά 111.227,87 ευρώ.

Αναντιστοιχία εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων

Κενά και ανακολουθίες εντοπίζονται τέλος, και στο «Πόθεν Έσχες» του Ψυχάρη για το 2010. Στη δήλωση αυτή ο εκδότης εμφανίζει αρνητικό υπόλοιπο 965.685 ευρώ, το οποίο φαίνεται να οφείλεται σε μείωση των εισοδημάτων και ταυτόχρονη -και μάλιστα μεγάλη αφού ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο- αύξηση δαπανών, αγορές μετοχών, οι οποίες στην έκθεση του ελεγκτή διαχωρίζονται σε 220.000 και 1,39 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και αύξηση καταθέσεων κατά 44. 100 ευρώ.

Επιπλέον στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του, ο Ψυχάρης δηλώνει για να δικαιολογήσει τη διαφορά εσόδων-εξόδων, ως ανάλωση κεφαλαίου που ήδη έχει φορολογηθεί ή έχει απαλλαγεί από φόρο, ποσό 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ορκωτό Λογιστή, η δήλωση αυτή, επίσης δεν γίνεται δεκτή στον έλεγχο για την ετήσια επαύξηση της περιουσίας, αφού δεν συνάδει με την περιουσία που είχε δηλωθεί την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2009.

Οι offshore, τα 26 στρέμματα στο Πόρτο Χέλι, η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων εκατομμυρίων στο Πόθεν Έσχες

O Σταύρος Ψυχάρης, φαίνεται πως είχε ανακαλύψει από πολύ νωρίς και τις μεθόδους που αποκαλύπτονται στα Panama Papers.

Στις ελάχιστες δηλώσεις Πόθεν Έσχες που έχει καταθέσει, δηλώνει τις offshore εταιρίες που διαθέτει, αλλά πουθενά δεν φαίνεται πως αυτές οι εξωχώριες εταιρίες κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία για την οποία πρέπει να αποδείξει πώς απέκτησε.

To ΗΟΤ DOC, έχει αποκαλύψει πως η εταιρεία SOLAREX ανήκε στον γιο του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη και από τις 2 Δεκεμβρίου 2009, η εταιρία περνά στην κατοχή του και ταυτόχρονα φαίνεται να του νοικιάζει το υπερπολυτελές σπίτι στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου.

Παρότι η SOLAREX δηλώνεται στο Πόθεν Έσχες του εκδότη, έντεχνα κρύβει πως είναι ένας τρόπος για να κρύψει την ακίνητη περιουσία για την οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις πώς προέκυψε.

Το koutipandoras.gr αποκάλυψε όμως μια αντίστοιχη διαδικασία για ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, το έκτασης 26 στρεμμάτων οικόπεδο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι. Το ακίνητο με ιδιωτική μαρίνα, το οποίο εκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο, διαθέτει 2,5 στρέμματα βίλα, πισίνα, γήπεδα τένις και πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

Παρότι ανήκει στο Σταύρο Ψυχάρη, εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο της κυπριακής εταιρίας BRIONTE LIMITED. Έτσι δηλώνεται και πάλι η εταιρία στη δήλωση Πόθεν Έσχες, αλλά έτσι δεν φαίνεται άμεσα ο Ψυχάρης υπόλογος για ένα περιουσιακό στοιχείο της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το ερώτημα από τα Ψυχάρης papers είναι ένα: πόθεν έσχες κύριε Ψυχάρη;

Ο Ψυχάρης πήρε την περιουσία των Περατικών με offshore

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, η κυπριακή εταιρία BRIONTE LIMITED, αγοράζει από την οικογένεια Περατικού, έκταση 26 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Πρόκειται για το πιο προνομιούχο κομμάτι γης στην περιοχή. Συνορεύει με δάσος και θάλασσα και σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηρίζεται ως η ελληνική Ριβιέρα. Παρότι στα επίσημα συμβόλαια αγοράς (με αριθμό 28590 και 28591) η BRIONTE είναι ο αγοραστής, στο οικόπεδο εμφανίζεται και επιβλέπει την ανέγερση πολυτελούς βίλας ο Σταύρος Ψυχάρης. Η τοπική κοινωνία μιλάει για τη βίλα Ψυχάρη και συζητά λεπτομέρειες για την πολυτέλειά της και το μυθώδες κόστος ανέγερσης.

Αναζητώντας στοιχεία για τη σχέση του Σταύρου Ψυχάρη με την BRIONTE, εξασφαλίσαμε τη μετοχική σύνθεση και το ιστορικό της εταιρείας από τα αρχεία εταιρειών της Κύπρου.

Η ΒΡΙΟΝΤΕ με αριθμό εγγραφής ΗΕ 177147, δημιουργήθηκε στις 20 Μαίου 2005. Δημιουργείται από το δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου και Σία και μέτοχοί της φαίνονται οι Φίλιππος Φιλίππου ο οποίος κατέχει 500 από τις 1000 μεροχές της εταιρείας και ο Μάριος Λαζάρου ο οποίος κατέχει άλλες 500. Δεν φαίνεται καμία συμμετοχή άλλου.

Η εταιρία αγοράζει το 2006 την έκταση στο Πόρτο Χέλι κάτι που δεν φαίνεται στα Κυπριακά έγγραφα και στις 26 Οκτωβρίου 2009, οι δύο μέτοχοι μεταβιβάζουν τις μετοχές τους στον Σταύρο Ψυχάρη. Δηλαδή ως το 2009, ο Ψυχάρης δεν εμφανίζεται να σχετίζεται επισήμως με τη BRIONTE παρότι είναι αυτός που κατασκευάζει το σπίτι στο Πόρτο Χέλι.

Ο Ψυχάρης δεν δηλώνει επίσης την εταιρία στο Πόθεν Έσχες του 2005,2006,2007,2008 και 2009, γιατί απλώς δεν κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Είναι η εποχή που αγοράζει το ΔΟΛ παίρνοντας με δάνειο αλλά καταβάλλοντας στη συνέχεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του. Είναι γενικώς η εποχή που ο Ψυχάρης κινεί ως φυσικό πρόσωπο ή ως offshore τεράστια ποσά για αγορά ακίνητης περιουσίας.

Ο Χιώτης καρφώνει Ψυχάρη

Στις 27 Ιανουαρίου 2008, ενώ δηλαδή ιδιοκτήτης της έκτασης στο Πόρτο Χέλι φαίνεται επίσημα η εταιρία BRIONTE, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κάνει δημοσίευμα με τίτλο «Εισαγγελέας για το ιδιωτικό λιμάνι στη βίλα Ψυχάρη». Στο δημοσίευμα αναφέρεται σε ελέγχους της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Λιμεναρχείου στη βίλα του εκδότη όπου εντοπίζονται διάφορες παραβάσεις όπως μπάζωμα αιγιαλού, κατασκευή μαρίνας, κλείσιμο διόδου προς την παραλία κλπ. Η εφημερίδα δηλαδή μιλάει για τη βίλα και το οικόπεδο Ψυχάρη, τοποθετώντας τον νεόκοπο εκδότη στην ιδιοκτησία της έκτασης. Δεν αναφέρεται σε καμία offshore εταιρία ούτε κάτι άλλο σχετικό.

Ο Ψυχάρης δεν αντιδρά για να διαψεύσει πως η έκταση και η βίλα του ανήκουν.

Τη βεβαίωση όμως πως πρόκειται για ιδιοκτησία Ψυχάρη δίνει ο πιο στενός συνεργάτης του εκδότη και διευθυντής του ΒΗΜΑ FM, Βασίλης Χιώτης. Εξεταζόμενος ως μάρτυρας σε αγωγή που έχει καταθέσει ο Ψυχάρης κατά των δημοσιογράφων Αριστέας Μπουγάτσου και Χάρη Μπότσαρη οι οποίοι τον έχουν κατηγορήσει για πιέσεις που ασκεί προκειμένου να αγοραστούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα (οι δημοσιογράφοι αθωώθηκαν πρωτόδικα αλλά στο Εφετείο καταδικάστηκαν με Πρόεδρο δικαστηρίου τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του Χαράλαμπου Αθανασίου) παραδέχεται πως η έκταση στο Πόρτο Χέλι ανήκει στον Ψυχάρη. Στις 23 Οκτωβρίου 2008, ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Χάρης Οικονομόπουλος τον ρωτάει σχετικά και απαντά:

«Οικονομόπουλος: Απέκτησε πρόσφατα (σ.σ ο Ψυχάρης) πριν από δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά, οικόπεδο 26 στρεμμάτων παραθαλάσσιο στο Πόρτο Χέλι;

Χιώτης: Ναι, δεν είναι 26 στρέμματα και, απ ό,τι κατάλαβα, το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού, ήταν δηλαδή ανοιχτή διαδικασία.

Οικονομόπουλος: Μάλιστα.Η αξία αυτή γνωρίζετε αν εκτιμάται σε άνω των 15 εκατομμυρίων ευρω;

Χιώτης: Δε νομίζω

Οικονομόπουλος: Έχει σκάφος ο κύριος Ψυχάρης;

Χιώτης: Μάλιστα»

Ο Ψυχάρης λοιπόν το 2008, κατά παραδοχή του στενού συνεργάτη του είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σπιτιού που όμως επισήμως ανήκει στην BRIONTE. Και φυσικά δεν δηλώνει ούτε την ακίνητη περιουσία ούτε την offshore στη δήλωση Πόθεν Έσχες.

Αυτός (ο Ψυχάρης) ,αυτή (η offshore) και τα μυστήρια

Από την ανοιχτή αναζήτηση στοιχείων για την BRIONTE του Ψυχάρη φαίνεται πως η εταιρία έχει ελληνικό ΑΦΜ 999166946 αλλά δεν έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ως έδρα της εταιρίας δηλώνεται η οδός Αναγνωστοπούλου 9 στο Κολωνάκι και τηλέφωνα τα 210 3670400. Πρόκειται για στοιχεία που αντιστοιχούν στα δικηγορικά γραφεία της εταιρείας Σαραντίτης. Επικοινωνήσαμε και με τον πατέρα και με τον υιό Σαραντίτη, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θυμούνται να έχουν σχέση με την εταιρεία.

Στους τηλεφωνικούς καταλόγους υπάρχει καταχώρηση για την εταιρεία BRIONTE στο Κρανίδι με τηλεφωνικό αριθμό 2754057234. Στο τηλέφωνο αυτό απαντά αλλοδαπός ο οποίος δηλώνει πως ο «κύριος Σταύρος δεν είναι εδώ σήμερα»

Από τα στοιχεία του Εφόρου Κύπρου, προκύπτει πως η εταιρεία έχει τερματίσει τη λειτουργία της. Παρ όλα αυτά δεν υπάρχουν στα αρχεία στοιχεία μεταβίβασης των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ ο Ψυχάρης στο πιο πρόσφατο Πόθεν Έσχες που έχει καταθέσει, την αναφέρει ως εταιρεία του. Δηλαδή μια εταιρεία η οποία δεν φαίνεται να εμφανίζει άλλη δραστηριότητα από το να κατέχει περιουσιακά στοιχεία του Ψυχάρη, δεν υπάρχει αλλά υπάρχει μέσα από τις δηλώσεις του.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…