Σαμαράς: "Άδικο την ημέρα που ανοίγουμε τα φτερά μας να υπάρχουν παραφωνίες!"

Αλλάζει το κλίμα για την χώρα λόγω της συμφωνίας αλλά και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε…

sam

Αλλάζει το κλίμα για την χώρα λόγω της συμφωνίας αλλά και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε τις ενστάσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης για την συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. Σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις στο θέμα του γάλακτος αλλά και της συνύπαρξης με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο την ημέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα. Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο έργο της ελληνικής προεδρίας, λέγοντας: «Η ελληνική προεδρία έκλεισε 54 νομοθετικές πρωτοβουλίες δύσκολες. Μόλις προχθές κλείσαμε τον φάκελο για τον SRM το σημαντικότερο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Κάτι που θα βοηθήσει και σταθερότητα και ρευστότητα της ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την προεδρία. Όλοι εξέφρασαν ανακούφιση για επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τρόικα στην Αθήνα. Όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και γυρίζουμε σελίδα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, στα ενεργειακά, στο κλίμα που συζητήθηκε στην Σύνοδο. «Για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας βγήκε απόφαση που υπογραμμίζει ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πάει μπροστά ενώ συμβάλουν στην μείωση ενεργειακού κόστους και της φορολογίας», είπε.

«Η Ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση ήταν το πιο δύσκολο θέμα»

O πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης: «Ήταν το πιο δύσκολο θέμα. Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει ο δρόμος για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και την ενίσχυση της ρευστότητας. Τα στρες τεστ έχουν ήδη γίνει, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το βήμα αυτό που έγινε προσλαμβάνει και μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας. Ανοίγει ο δρόμος για εξασφάλιση καταθέσεων στην Ευρωζώνη, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη και για το έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων πριν αυτές δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι μεγάλο βήμα ασφάλειας και ενότητας στο χώρο του ευρώ και γίνονται βήματα και προς την κατεύθυνση της διαφάνειας».

«Ενισχύεται η εικόνα της χώρας»

«Με την επιτυχημένη διαχείριση των θεμάτων ενισχύθηκε η εικόνα μας στην Ευρώπη και αυτό το πιστώνεται η Ελλάδα και η Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κλίμα για την χώρα έχει αλλάξει.

«Υπάρχουν 53 φάκελοι που καταφέραμε να ξεμπλέξουμε από την γραφειοκρατία. Για ανάπτυξη και απασχόληση υιοθετήθηκε η νομοθετική δέσμη των ιδίων πόρων. Βγάλαμε την απόφαση ότι το χρήμα που είναι στα διαρθρωτικά ταμεία θα δοθεί για πολιτικές ανάπτυξης. Φτιάξαμε επιτροπή υψηλού επιπέδου, συμφωνήθηκαν νέοι κανόνες για ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, Για αγροτική πολιτική ρυθμίστηκε το σχετικό ταμείο. Συμφωνήθηκε η αύξηση κεφαλαίου του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων με στόχο ενίσχυση των μικρομεσαίων», ανέφερε.

«Στόχος μας να μην εξαρτόμαστε από ένα μόνο σύστημα αγωγών-Να μην εξαρτόμαστε μόνο από έναν ή δύο προμηθευτές»

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ενεργειακά. «Στόχος η ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Να μην εξαρτόμαστε από ένα μόνο σύστημα αγωγών. Να μην εξαρτόμαστε μόνο από έναν ή δύο προμηθευτές», είπε.

«Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα να αναπτύξεις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας. Αυτό που έχει δημιουργήσει φτερά στη Ρωσία στη σύγκρουση που υπάρχει είναι το γεγονός ότι η Ρωσία μονοπωλεί τον τομέα της ενέργειας. Η ανάπτυξη δικών μας πηγών θα έδινε στην Ευρώπη αυτό που της λείπει, την αυτάρκειά της. Επεσήμανα ότι η ανατολική μεσόγειος αποκτά μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην Ευρώπη. Μιλάμε για τον νότιο διάδρομο της ανατολικής μεσογείου, υπάρχει το τρίγωνο της Ευρώπης, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η Ελλάδα γίνεται ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές να κλείσει η πληγή της ενεργειακής ανασφάλειας», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη επιμένει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας-Αυτό δεν αλλάζει τις σχέσεις μας με την Ρωσία»

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην κρίση της Ουκρανίας και αν επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας. «Η Ευρώπη επιμένει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό δεν αλλάζει τη σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία, σχέση η οποία φωτογραφίζεται από τον τεράστιο αριθμό των Ρώσων τουριστών και που θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, δεν είναι κάτι που ανατρέπεται , και για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αυτό είναι άσχετο με την εξέλιξη στην Ουκρανία. Έγινε μια πράξη άμεσης παρέμβασης στη χώρα που ήταν ανεξάρτητη. Υπάρχει το θέμα του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, απλώθηκαν και άλλες ποινές που θα προχωρήσουμε εναντίον της Ρωσίας, δεν έχει τελειώσει αλλά τα συμπεράσματα είναι πολύ πιο αυστηρά. Η έκκληση που γίνεται από την Ευρώπη είναι για την αποκλιμάκωση της έντασης», είπε.

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

6124608

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

ΜΑΤπΡέντη

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό