Newsroom

Newsroom

"Σαΐτες": Ένα συνεργατικό, παρεϊστικο στέκι στη Νέα Σμύρνη

Νέα Σμύρνη

saites3

Η Νέα Σμύρνη είναι μια συνοικία που έχει (σχεδόν) τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι πρότινος, της έλειπε ένα ζεστό και παρεϊστικο στέκι. Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν οι συνεργατικές Σαΐτες, που δημιουργήθηκαν από έξι φίλους, γέννημα θρέμμα Νεοσμυρνιώτες, οι οποίοι έμειναν άνεργοι και αποφάσισαν μέσα στην κρίση να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.

Ένα καφενείο – παντοπωλείο από τα… κάτω, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει γνωστούς και φίλους, να πιει και να φάει, να παίξει επιτραπέζια ή να διαβάσει το βιβλίο του χωρίς να μετράει τα χρήματα του για να δει αν τον παίρνει να ενδώσει στις μικρές, καθημερινέςαπολαύσεις, αφού όλα είναι πάμφθηνα. Και η αλήθεια είναι ότι ένα μαγαζί που είναι φτιαγμένο με κέφι και μεράκι (όλη η διακόσμηση είναι δικής τους έμπνευσης) και συνδυάζει καλές τιμές, ωραία αισθητική, διάθεση για παρέα και ένα κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, σε κερδίζει αμέσως και γίνεται πολύ εύκολα το στέκι σου.

σαιτες

Οι Σαΐτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη πλατεία της Νέας Σμύρνης, αλλά η… έδρα τους είναι η πλατεία Ηρώων. Φτιαγμένες με γούστο, παιχνιδιάρικη διάθεση και χρώμα είναι ένας ζεστός χώρος που μαζεύει νεολαία, φοιτητές, οικογένειες με παιδιά, αλλά και πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που τις πρωινές ώρες απολαμβάνουν με αφοσίωση καφέ και ταβλάκι. Με λίγα λόγια, έχουν καταφέρει να τους κερδίσουν όλους…

Όλα τα προϊόντα προέρχονται από μικρούς παραγωγούς  χωρίς μεσάζοντες. Καφές ζαπατίστικος από το Μεξικό, τσίπουρο από τον Τύρναβο, κρασί χύμα από την Πελοπόννησο, μπύρες από μικρές ζυθοποιίες στην Ελλάδα όπως η Ζέος και τσικουδιά από την Κρήτη. Το μαγαζί σερβίρει νόστιμα σπιτικά μεζεδάκια, ενώ υπάρχουν στον πίνακα και οι ευφάνταστες επιλογές ημέρας, που περιλαμβάνουν έξτρα μεζεκλίκια, γλυκά και αυτοσχέδια Cocktails. Και όλα αυτά σε τιμές προσαρμοσμένες στο… πορτοφόλι μας, αφού η μικρή μπύρα έχει 2 ευρώ, το κρασί 1,5 ευρώ, τα φαγητά 3-5 ευρώ και η μεγάλη ποικιλία μόλις έξι ευρώ. Στα ράφια διατίθενται προς πώληση μαρμελάδες, κακάο, ζάχαρη, σοκολάτες και αρκετά ακόμα καλούδια.

σαιτες,

 

Οι Σαϊτες μόνο αδιάφορες και ψυχρές δεν είναι ως προς την εποχή. Στα τζάμια θα δεις αυτή την περίοδο αφίσες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για την ιδιωτικοποίηση του νερού, για τον εμπορευματικό χαρακτήρα του Μουντιάλ στη Βραζιλία, ενώ συμμετέχουν και στο δίκτυο “ένας καφές σε περιμένει”. Επίσης, κάθε τόσο όλο και κάτι οργανώνουν για να περνάμε καλύτερα. Βραδιές με ρεμπέτικο τραγούδι, μουσικά live, προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις. Οι κολεκτίβες και οι συνεταιρισμοί δεν λύνουν σίγουρα τα προβλήματα της οικονομίας, ούτε μπορούν από μόνες τους να αντιστρέψουν το σκηνικό. Μπορούν όμως να προσφέρουν μικρές δόσεις αλληλεγγύης και ομαδικότητας, σε μία εποχή που βρίθει από ατομισμό και μελαγχολία.

Απέναντι στο lifting που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Νέας Σμύρνης και έχει γεμίσει με ψυχρά μπαρ, καφετέριες, παγωτατζίδικα και μπεργκεράδικα νέας… αισθητικής, οι Σαΐτες αποτελούν την καλύτερη αντιπρόταση. Και τις στηρίζουμε.

Σαΐτες

Ιωνίας 45, Νέα Σμύρνη

τηλ. 211 0122.594

Από τις 10.30 μέχρι τις 1.30. Η κουζίνα λειτουργεί μέχρι τις 12.00.  

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…