"Πυρετώδεις" επαφές κυβέρνησης με δανειστές για συμφωνία – Έντονες αντιδράσεις για τη χυδαιότητα Ντάισελμπλουμ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου συζητούν με εκπροσώπους των δανειστών τα θέματα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως δημοσιονομικό και εργασιακά. Στόχος μια καταρχήν συμφωνία μέσα από την οποία θα προκύψει η τελική με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Στη διαπραγματευτική ομάδα έχει προστεθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

58d03f091dc524423b8b4648 1

Εν τω μεταξύ, οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα για πρόσθετα μέτρα μετά το 2019 προκάλεσε αναστάτωση στους διαπραγματευτικούς κόλπους.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφαγκανκ Σόιμπλε αφού δήλωσε για ακόμη μια φορά πως το κλείσιμο της αξιολόγησης εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησε με την άποψη του ΔΝΤ λέγοντας πως : «σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο».

Υπενθυμίζεται πως ανώνυμες πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διέψευσαν μέσω Bloomberg τις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκές πηγές επέμεναν στα όσα υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία πήρε θέση στις δηλώσεις αυτές επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα φέρει η κυβέρνηση.

«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

Τα ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση και το χρονικό πλαίσιο

Μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον κυβέρνηση και θεσμοί θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές του ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για να κλείσει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σημειωθεί πρόοδος στα ανοιχτά θέματα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Αυτά είναι κυρίως το δημοσιονομικό και τα εργασιακά. Εξίσου σημαντικά είναι και το θέμα του ασφαλιστικού, της ενέργειας καθώς και των λεγόμενων «αντιμέτρων».

Ειδικότερα, όσον αφορά το δημοσιονομικό, έχει να κάνει με τις συντάξεις, όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσω μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 για τη διασφάλιση των ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Από την άλλη μεριά, στο θέμα των εργασιακών η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να έρθει σε μια ήπια συμφωνία με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται πως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμα΄τευσης.

Εάν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα, τότε είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Αν υπάρξει πρόοδος τότε οι έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν ξανά με τους προϊσταμένους των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Βέβαια, η τελική λύση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως θα δεν θα μπορεί να υπάρξει πριν τη διεξαγωγή της εαρινή συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε την Τρίτη, μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως αναμένει πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου.

Εμμένει στη χυδαιότητα ο Ντάισελμμπλουμ

Στη στάση που κράτησε και την Τρίτη, δηλαδή να μη ζητήσει συγγνώμη για τις χυδαίες δηλώσεις του πως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν σπαταλήσει χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» εμμένει ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup με τις δηλώσεις του αυτές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Gabriel Mato ανέφερε ότι τα σχόλια ήταν «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβλητικά» προς τα κράτη-μέλη του Νότου, υποστηρίζοντας ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ατυχής δήλωση, ίσως είναι αστεία για σας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσει τη θέση σας ως πρόεδρος του Eurogroup», είπε ακόμη ένας ισπανός Ευρωβουλευτής, ο Ernest Urtasun.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τους ισχυρισμούς του επιμένοντας ότι «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιμείνουν στις υποσχέσεις τους και να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα όρια του χρέους και του ελλείμματος.

Τόσο ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα και η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ καταδίκασαν τις δηλώσεις του. Επιπλέον ο Πιτέλα ζήτησε ανοικτά την παραίτησή του.