Newsroom

Newsroom

Πώς το Brexit μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το… αγγλικό πρωινό

Οι συνέπειες του Brexit μπορεί να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους ήδη σε ορισμένους τομείς της βρετανικής αγοράς, ωστόσο, ένας ακόμα τομέας που θα επηρεαστεί επίσης είναι το... αγγλικό πρωινό.

596367e01dc52488778b4748

Το εμβληματικό… αγγλικό πρωινό, ίσως να αποτελεί την τέλεια μεταφορά για το πώς o βρετανικός τρόπος ζωής θα γίνει ακριβότερος μετά το Brexit, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχουν δημοσίως μπερδέψει τη λέξη brexit με τη λέξη breakfast (πρωινό), ωστόσο εδώ πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από ένα φωνητικό ολίσθημα. 


Όπως φαίνεται και στο γράφημα,  οι καταναλωτές είναι πιθανόν να δουν την τιμή του κλασικού αγγλικού πρωινού – με το μπέικον, τα λουκάνικα, τον χυμό πορτοκάλι, τα ψητά φασόλια και τα μανιτάρια να αυξάνεται σχεδόν κατά 13% Τα τιμολόγια θα αυξήσουν το κόστος των εισαγωγών πολλών βασικών προϊόντων πρωινού εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να υπάρχει συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ή έστω μια μεταβατική συμφωνία.

Ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ,  η μόνιμη φράση της Μέι ότι «Brexit σημαίνει Brexit» δεν έχει βοηθήσει στο να ξεκαθαριστούν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ. Μέχρι το Μάρτιο του 2019, η Μέι θα πρέπει να διασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν δύσκολα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιούσε ότι δεν θα είναι δυνατή μια εμπορική σχέση χωρίς «τριβές».

Ο χυμός πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο από την Ισπανία και την Ιταλία θα μπορούσαν να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 34% και 30% αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG.

Ανεξάρτητα όμως από τον μέλλον μιας όποιας εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ, τα νοικοκυριά ήδη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της πτώσης της στερλίνας, γεγονός που αυξάνει το κόστος των εισαγωγών, σε είδη από ρούχα μέχρι υπολογιστές.

«Η ανάλυσή μας δεν αντανακλά το μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζουν ήδη οι καταναλωτές και οι λιανοπωλητές ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της λίρας ή το κόστους οποιωνδήποτε νέων μη δασμολογικών φραγμών», δήλωσε ο Bob Jones, διευθυντής της KPMG.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.