Πώς ο Καραμανλής "κόντυνε" τον Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο μίας βαριάς ήττας

Οι επίσημες διαρροές από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη βγάζουν «λάδι» την κατάσταση στο εσωκομματικό μέτωπο της συντηρητικής παράταξης, στον απόηχο της «βόμβας» Μεϊμαράκη για «τζάμπα μάγκες».

58d011081dc5247c688b45f1

Πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για «εξαιρετικό κλίμα», ενώ τονίστηκε μετά τη συνάντηση πως δεν συζητήθηκαν τα όσα είπε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σε «πηγαδάκι» που είχε με δημοσιογράφους.

Επειδή ωστόσο ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης το γνωρίζει καλύτερα από όλους ως παλιά καραβάνα, αξίζει να διαβάσει κανείς λίγο πιο προσεκτικά και πίσω από τις λέξεις.

Διότι πίσω από το κλίμα «ευφορίας» που αποπνέει η ηγεσία της Πειραιώς κρύβονται πολλές αλήθειες και πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφενός η συνάντηση έγινε στον απόηχο της εμφάνισης Καραμανλή – με τον «μικρό» Καραμανλή και τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Αμφίπολη, γεγονός που αν και δεν συνοδεύθηκε από δηλώσεις αποτελεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα του «καραμανλισμού» της ΝΔ προς την ηγεσία.

Αφετέρου, το σημερινό τετ α τετ έγινε αφού πρώτα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη, δήθεν με θέμα τον Πάνο Καμμένο, για να εισπράξει μεταξύ άλλων την απάντηση – καρφί πως «ο Πάνος βρίσκει και τα κάνει αυτά», όσον αφορά στην προσπάθειά του να εμφανίζεται ως συνεχιστής και θεματοφύλακας του «καραμανλισμού».

Από μόνο του το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη επιβεβαιώνει πως μονάχα «παρεξήγηση» δεν έγινε με τη δήλωση για «τζάμπα μάγκες», την οποία έσπευσαν μετά να δείξουν ως αποδέκτη τον Μάκη Βορίδη από το στρατόπεδο Μητσοτάκη. Διότι πέραν του αστείου της δικαιολογίας, είναι δεδομένο πως ο πρώην πρόεδρος αναφερόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι θέλουν να λένε στην Πειραιώς.

«Είναι τζάμπα μαγκιά να λες ότι δεν ψηφίζω τα μέτρα, όταν ξέρεις ότι η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όταν δεν διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν είχε 145 βουλευτές η κυβέρνηση και μπορεί να έβγαινες από το ευρώ τι θα έκανες;». Ο Μεϊμαράκης δεν είχε στόχο τον Βορίδη, αλλά τον Μητσοτάκη. «Για μένα είναι βασική αρχή, η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη. Άρα είναι μια πολιτική που την πιστεύω, δεν είναι μια ευκαιριακή θέση» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας «αέρα» και σε άλλους βουλευτές να αμφισβητήσουν τις επιλογές της ηγεσίας, με αποκορύφωμα τη δήλωση Παπακώστα πως η ΝΔ θα έπρεπε να υπερψηφίσει τα θετικά μέτρα και να πάρει πίσω το αίτημα για εκλογές όταν κλείσει η αξιολόγηση για να «μην καταλήξει γραφική».

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μεϊμαράκη, η οποία παράλληλα έγινε στον απόηχο των παραινέσεων των ακραίων της ΝΔ για διαγραφή του δεύτερου μετά τη δήλωση για «τζάμπα μάγκες», αποτελεί εν πολλοίς μία άτακτη υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις απειλές του καραμανλικού στρατοπέδου, το οποίο εδώ και καιρό «βράζει» για τη μετατόπιση από το κοινωνικό φιλελεύθερο προφίλ της παράταξης στο ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο σε σημείο ταύτισης με το ΔΝΤ, τον Τζήμερο και τον Σκυλακάκη, τον οποίον εξάλλου «χώνεψε» η ΝΔ του Κυριάκου.

«Μου πρότεινε εθνική συνεννόηση για να λύσουμε το πρόβλημα του Τσακαλώτου να βγει με την Σκάρλετ, αλλά του είπα ο καθένας τα λύνει μόνος του αυτά..» αστειεύτηκε ο Μεϊμαράκης που μίλησε για «κοινή κατεύθυνση».

«Ήταν μια ειλικρινή συζήτηση σε καλό κλίμα. Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση», είπε ο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση -για παραπάνω από μια ώρα- που ουσιαστικά τον κατοχύρωσε ως παράγοντα του κόμματος και εγγυητή της κοινής πορείας- που πριν δεν υπήρχε.

Κάνοντας ωστόσο λόγο για κοινή κατεύθυνση, επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως μονάχα δεδομένη δεν είναι η παρουσία του στη μητσοτακική ΝΔ. Και άπαντες γνωρίζουν πως ο ίδιος δεν μιλά μονάχα προσωπικά αλλά εκφράζει τους προβληματισμούς μίας σημαντικής μερίδας της παράταξης που ασπάζεται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και απέχει έτη φωτός από το νεοθατσερισμό της σημερινής ηγεσίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μέσα από την εσωκομματική αναταραχή των τελευταίων ημερών, να επιβεβαιώσει όχι την πρωτοκαθεδρία του αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο και σίγουρα επιβαρυντικό για τον ίδιο και τους στόχους του.

Κάτι που φάνηκε από την κυριαρχία των πρωτοβουλιών των καραμανλικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες στην καθημερινή ειδησεογραφία και επικαιρότητα.

Την σημαντική ενίσχυση του καραμανλικού στρατοπέδου στα εσωκομματικά πράγματα της ΝΔ και την ίδια την αναβάθμιση της επιρροής του, τόσο απέναντι στον ίδιο και τις «αυθαιρεσίες» του, όσο και στο έτερο κέντρο βάρους της ΝΔ, το σαμαρικό στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, το οποίο ακόμα παρατηρεί τις τελευταίες εξελίξεις και δεν έχει πάρει σαφή θέση, αφήνοντας τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη να «παίζει μπάλα».

Πηγή: tribune.gr

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…