Newsroom

Newsroom

Πως να εντοπίσετε έναν κομμουνιστή από τον τρόπο που διαβάζει (Video)

Η περίοδος του «Μακαρθισμού» έχει μείνει στην ιστορία για το απίστευτο κηνύγι μαγισσών και τις διώξεις. Το 1955 η αμερικάνικη κυβέρνηση αναζητούσε με κάθε τρόπο τους κομμουνιστές κατασκόπους αλλά και κάθε άνθρωπο που υποστήριζε την ιδεολογία και τη φιλοσοφία του κομμουνισμού.

5a6b58c91dc5242a6c8b4624

Οι καλλιτέχνες, οι εκπαιδευτικοί, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιμετωπίζονταν συχνά με καχυποψία, ενώ πολλές ζωές και καριέρες ανθρώπων υπέστησαν άδικο πλήγμα. Το Κογκρέσο, το FBI και ο αμερικανικός στρατός ενθάρρυναν τους αμερικάνους να αναζητούν τους κομμουνιστές σε ανυποψίαστους χώρους.

Σε αυτό το σύντομο φιλμ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχει προειδοποιητικό μήνημα ότι κάποιοι κομμουνιστές δουλεύουν “σιωπηλά”. Πως θα τους εντοπίσετε; Το αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ είχε ετοιμάσει ένα ολόκληρο εγχειρίδιο με τίτλο “Πως να εντοπίσετε έναν κομμουνιστή”, στο πλαίσιο της προπαγάνδας εκείνης της περιόδου. Όπως αναφέρει, οι κομμουνιστές των ΗΠΑ προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις θρησκείες και τα επαγγέλματα. Επιπλέον, το κομμουνιστικό κόμμα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά μέσα για να επιτύχει μία διείσδυση”. Το ενημερωτικό φυλλάδιο μάλιστα αναφέρει και τις ενδείξεις που προδίδουν έναν κομμουνιστή. “Θα τον αναγνωρίσετε όχι από τον τρόπο που περπατάει, αλλά από τον τρόπο που μιλάει και κυρίως που διαβάζει βιβλία”.

“Η προτίμηση για τις μεγάλες προτάσεις είναι κοινή στα κομμουνιστικά βιβλία, ενώ υπάρχει και ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο που συνήθως χρησιμοποιεί. Ακόμα και μία επιφανειακή ανάγνωση ενός άρθρου ή μία συζήτηση με έναν κομμουνιστή θα αποκαλύψει πιθανώς τη χρήση κάποιων από τις ακόλουθες εκφράσεις: πρωτοπορία, σύντροφος, άρχουσα τάξη, διαλεκτική, κυνήγι μάγισσας, εκμετάλλευση, καταπίεση, υλισμός, εθνικισμός. Η χρήση των συγκεκριμένων εννοιών από τους κομμουνιστές είναι πολύ πιο συχνή και διευρυμένη σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες”. Το φυλλάδιο επίσης προειδοποιούσε ότι συχνά οι κομμουνιστές μιλούσαν για φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις και ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Τελικά το προπαγανδιστικό φυλλάδιο αποσύρθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του από τους New York Times και την κατακραυγή από τον Τύπο της εποχής.   


Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…