Newsroom

Newsroom

Πώς η διπλωμένη κόκκινη κορδέλα κατά του AIDS έγινε σύμβολο

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και ένα μικρό κομμάτι κόκκινης κορδέλας αποτελεί το σύμβολο της σημερινής ημέρας.

5a212c201dc524e15a8b462e

Σύμφωνα με αναφορές, η κορδέλα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σύμβολο ευαισθητοποίησης, στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 από μία Αμερικανίδα την Penney Laingen που ο άνδρας της ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν.

Η γυναίκα αυτή θέλοντας να δείξει την επιθυμία της να γυρίσει πίσω ο άντρας της κρέμασε στα δέντρα του σπιτιού της κίτρινες κορδέλες, εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree». 

Το 1991 μία ομάδα καλλιτεχνών από το Σαν Φρανσίσκο που ευαισθητοποιείται με τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, θέλησε να δημιουργήσει ένα οπτικό σύμβολο για να τους δείξει τη συμπαράστασή της.

Έτσι λοιπόν, η ομάδα αυτή εμπνεύστηκε από το κίτρινο κορδελάκι που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον αγώνα των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου και το χρησιμοποίησε σε κόκκινο χρώμα. 

Κι αυτό γιατί συμβολίζει το χρώμα του έρωτα, του πάθους και της αγάπης.


Έτσι προέκυψε η κόκκινη κορδέλα, ως σύμβολο για το AIDS, ακολούθησε η ροζ για τον καρκίνο του μαστού και έκτοτε κάθε χρώμα συμβολίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα.

Το φετινό θέμα της εκστρατείας ενημέρωσης με την κόκκινη κορδέλα είναι «Η Υγεία Μου, το Δικαίωμα Μου» και υπογραμμίζει τη σημασία της εξάλειψης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα τέλη του 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους νέες μολύνσεις. Επίσης, το 2016, παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το σύστημα της Υποχρεωτικής Δήλωσης, στο πρώτο δεκάμηνο του 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 492 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 403 (81,91%) αφορούσαν άνδρες και 87 γυναίκες (17,68%) ενώ 2 (0,41%) ήταν τα διεμφυλικά άτομα.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…