Πρώτο βήμα για το "ξεπάγωμα" των μέτρων το σημερινό EuroWorking Group

Το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του σημερινού EuroWorking Group, μετά τη μονομερή αναστολή τους από Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και ESM.

57f29f101dc52444318b4638

Οι επικρίσεις και οι ανώνυμες ή επώνυμες δηλώσεις ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό προς το πρόσωπο του προέδρου του Eurogroup, αφού όπως απεδείχθη αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν γνώριζαν για την απόφαση Ντάισελμπλουμ. Κυρίως, το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών υπουργών τάσσεται ανοιχτά προς το «ξεπάγωμα» των μέτρων, γεγονός που δημιουργεί έντονα ρήγματα στη συνεργασία Λαϊκής Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις αναφορικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Η Ανίκα Μπράιτχαρντ, εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η Κομισιόν επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, η κ. Μπράιτχαρντ ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πέρα από τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι συζητήσεις των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται πλέον εξ αποστάσεως με τους δανειστές. Το ΔΝΤ επιμένει στις άκαμπτες θέσεις του, δίχως όμως να έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.

Οι δανειστές, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα, καθώς οι πληρωμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Απρίλιο.

Σε περίπτωση που προκύψουν θετικές εξελίξεις και σύγκλιση απόψεων, δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο ενός έκτακτους Eurogroup, που θα βάλει και τυπικά τέλος στη β’ αξιολόγηση.

Κι άλλη παρέμβαση Σόιμπλε

Πιστός στην τυφλή εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα εμφανίστηκε και στη σημερινή παρέμβασή του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας όλοι οι θεσμοί αποφάνθηκαν αρχικά πως οι έκτακτες παροχές δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν ήδη ερωτηθεί εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες η Ευρωζώνη θα καταρρεύσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι «η δομή της ένωσης πρέπει να αλλάξει».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…