Πρώτη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Αμβούργο

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν στο περιθώριο της G20 να βελτιώσουν τις σχέσεις των δυο χωρών.

596077621dc524057d8b457e

Ευχές για βελτίωση των διμερών σχέσεων σε συγκρατημένους τόνους, χωρίς κάτι το χειροπιαστό ήταν η εικόνα που εξέπεμπαν απέναντι στις κάμερες οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους, προτού αποσυρθούν για τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις τους, στην σύνοδο της G20

Ο Τραμπ, που δήλωσε ότι είναι «τιμή» του που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, δέχθηκε επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, που τον κατηγόρησαν ότι ξεχνά τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και ενδίδει στις διαψεύσεις του Πούτιν, ο οποίος πάλι χθες επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Αμβούργο ότι ο Τραμπ είχε «θετική χημεία» με τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τη συζήτηση, που διήρκησε 2 ώρες και ένα τέταρτο, πιέζοντας τον Ρώσο ομόλογό του «για τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016» και είχαν μια έντονη συζήτηση σχετικά, εξήγησε ο Τίλερσον.

Ο Πούτιν έχει διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιου είδους παρέμβαση και η Μόσχα έχει ζητήσει αποδείξεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Τραμπ δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Ο Τίλερσον τόνισε ότι και οι δύο ηγέτες επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη το θέμα και να προχωρήσουν. «Οι πρόεδροι σωστά επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από κάτι που πιθανόν να είναι απλώς μια δυσεπίλυτη διαφωνία αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Η δήλωση αυτή δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Δημοκρατικούς. «Οι προσπάθειες παρέμβασης στην εκλογική μας διαδικασία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ένα θέμα στο οποίο το “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” είναι αποδεκτό συμπέρασμα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν στη δέσμευση «της μη παρέμβασης στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της δημοκρατικής μας διαδικασίας καθώς και σε αυτές άλλων χωρών».

Ο Άντριου Γουάις, πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε λάθος μήνυμα με τη θετική γλώσσα του σώματός του και επειδή απέτυχε να πιέσει τον Πούτιν περισσότερο στο θέμα των ρωσικών παρεμβάσεων.

«Η ξεκάθαρη επιθυμία του Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία ήταν προφανής στη διάρκεια της συνάντησης», εκτίμησε ο Γουάις.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πολύ ώρα το θέμα της Συρίας και μετά τη συνάντησή τους ανακοινώθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας για την επιβολή εκεχειρείας στη νοτιοδυτική Συρία.

Στη συνέχεια Πούτιν και Τραμπ παρακολούθησαν μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες μια συναυλία, ενώ η Μελάνια κάθισε δίπλα στον Πούτιν στο δείπνο.

Yπό έλεγχο οι διαδηλώσεις

Η αστυνομία στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς σήμερα το πρωί, έπειτα από μία ημέρα με συνεχείς συγκρούσεις με τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας στους δρόμους βάζοντας φωτιές, στήνοντας οδοφράγματα και λεηλατώντας.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ χθες η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Οι συμμετέχοντες στη G20 δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες, αν και τελικά δεν κατάφεραν να τις εμποδίσουν.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…