Πρόταση: "Αγύριστο Κεφάλι" του Μίλτου Πασχαλίδη

"Αγύριστο κεφάλι"

agyristo kefali

O Μίλτος Πασχαλίδης, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Αγύριστο κεφάλι” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη, με στόχο να “φωτίσει” τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τους πιο μαγευτικούς στίχους στο ελληνικό τραγούδι, τον Άλκη Αλκαίο.

Ο γνωστός τραγουδοποιός αναφέρεται στη ζωή ενός “αόρατου” δημιουργού με τον οποίο μέσα στα χρόνια έχτισε μία βαθιά φιλία και συνεργασία, έχοντας δεκάδες ιστορίες να θυμηθεί και να καταγράψει.

“Ο Αλκης Αλκαίος είναι ένας αόρατος στιχουργός. Και δεν το λέω ως σχήμα λόγου. Ηταν κυριολεκτικά αόρατος. Θα πείτε, πόσοι στιχουργοί είναι ορατοί ή αναγνωρίσιμοι στον πολύ κόσμο; Δυστυχώς λίγοι. Ελάχιστοι. Αλλά αυτούς, τους ελάχιστους, τους ξέρει τουλάχιστον η πιάτσα. Τον Αλκη δεν τον ήξερε, δια ζώσης, ούτε η πιάτσα”, γράφει αντί προλόγου ο Μίλτος Πασχαλίδης. 

Το βιβλίο δεν είναι μία ψυχρή καταγραφή της ζωής του Άλκη Αλκαίου, αλλά ένα δημιουργικό ταξίδι μέσα από τη ζωντανή μνήμη του Μίλτου Πασχαλίδη που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων και αφηγήσεων σε 200 περίπου σελίδες.

Το βιβλίο:

Αυτός ο τύπος, σχεδόν τριάντα χρόνια εθελούσια αποκλεισμένος σε δυο δωμάτια, ένα στην Κάτω Κηφισιά και ένα στην Πάργα, μου είχε ανοίξει παράθυρα σ’ όλο τον κόσμο. Με είχε πάει στη Γη των Βησιγότθων, στο Μεξικό, στο Κατμαντού, στο Μετς, στο Πόρτο Ρίκο, μαζί είχαμε στήσει οδοφράγματα στο Παρίσι το Μάη του ’68, είχαμε ανέβει στο κάρο μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σαλπάραμε στο τσούρμο του Σεβάχ, από το Ταζ Μαχάλ ως το Ντεπό κι από την Πάργα ως την πλατεία Χόρχε ντ’ Αλβαράδο.

Ο συγγραφέας:

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Σπούδασε Μαθηματικά και Φιλοσoφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ζει στην Αθήνα και έχει μια κόρη, την Ευγενία. Συνήθως γράφει τραγούδια. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του, μετά το Δύο Νύχτες στο Σαράντι (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010) και το Επόπτης (εκδ. Λιβάνης, 2012).

Η έκδοση περιέχει το CD «Καλοκαίρι στην Αμοργό και άλλες ιστορίες», σε στίχους Αλκη Αλκαίου και μουσική Μίλτου Πασχαλίδη. Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Κώστας Θωμαΐδης.

Το cd περιέχει 9 τραγούδια, 3 ολοκαίνουργια, 3 ανέκδοτα ντέμο γνωστών τραγουδιών και τις 3, ήδη εκδοθείσες ηχογραφήσεις των τραγουδιών αυτών. Περιλαμβάνεται επίσης και το γνωστό ντουέτο του Πασχαλίδη με τον Χρήστο Θηβαίο με τίτλο “Καλοκαίρι στην Αμοργό” που ήδη ακούγεται ραδιοφωνικά εδώ και μερικούς μήνες.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…