Newsroom

Newsroom

Πρόστιμο 185 εκατ. ευρώ στους κληρονόμους του Ανδρέα Βγενόπουλου

Τους κληρονόμους του Ανδρέα Βγενόπουλου αναζητά η Οικονομική Εισαγγελία. Για να εξοφλήσουν το πρόστιμο εκατομμυρίων που είχε καταλογιστεί οριστικά στον επιχειρηματία για φοροδιαφυγή από αδήλωτο χρήμα που είχε εντοπιστεί σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.

57a454031dc524d3178b4fe6

Της Κατερίνας Κατή

Αν και σε ποινικό επίπεδο οι διώξεις που είχαν ασκηθεί στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου, παύουν οριστικά λόγω θανάτου, κι οι έρευνες συνεχίζονται ως προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, ο εν λόγω καταλογισμός δεν «σβήνει» αλλά μετακυλύετε στους τυχόν νόμιμους κληρονόμους του.

Πρόκειται για το χρηματικό ποσόν που καταλογίστηκε, τελικώς, στον επιχειρηματία από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για εκατομμύρια ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και δεν κατάφερε, όταν κλήθηκε σε εξηγήσεις, να αποδείξει ότι προέρχονταν από νόμιμες πηγές.

Τα σχετικά φύλλα ελέγχου με το τελικό συνολικό ποσόν των φόρων που του καταλογίστηκαν, και το οποίο ξεπερνά , με τις προσαυξήσεις, τα 185 εκατομμύρια ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί και πρέπει να κοινοποιηθούν τώρα στους κληρονόμους του.

Οι τελευταίοι, σε περίπτωση που έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά , οφείλουν κατά τον νόμο να εξοφλήσουν και το μεγάλο του χρέος προς τα Δημόσια Ταμεία.

Γι αυτό τον λόγο ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτης Αθανασίου, αμέσως μόλις παρέλαβε το σχετικό έγγραφο από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με κατεπείγουσα παραγγελία του προς το Ειρηνοδικείο Αθήνας ζήτησε να του κοινοποιηθεί:

*Αντίγραφο δημοσιευθείσας διαθήκης του Ανδρέα Βγενόπουλου ή τυχόν πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

*Τυχόν αντίγραφο δήλωσης αποποίησης κληρονομιάς ή πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης δήλωσης αποποίησης κληρονομιάς.

Η διασταύρωση των στοιχείων

Τα αδικαιολόγητα εκατομμύρια του ιδρυτή του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) , ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε εμπλακεί σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες, προέκυψαν μετά την διασταύρωση στοιχείων από τις φορολογικές του δηλώσεις και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας , υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα, σε περίπου ενάμισυ εκατομμύρια ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Από την αντιπαραβολή φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών καταθέσεων του είχε εντοπιστεί αδικαιολόγητο χρηματικό ποσόν που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ .Μετά την έκδοση τότε του πρώτου σημειώματος διαπιστώσεων ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κληθεί να απαντήσει σε αίτημα παροχής πληροφοριών , να δώσει δηλαδή τις εξηγήσεις του για τις καταθέσεις που δεν δικαιολογούνταν .

Παράλληλα το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του μέχρι του ποσού των 200.000.000 ευρώ.

Τότε είχε υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα χρήματα προέρχονταν από την πώληση μετοχών του σε αραβικό Fund , χωρίς όμως πάλι να μπορεί να δικαιολογήσει το μεγαλύτερο σχεδόν μέρος του ποσού. Οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν την έκθεση ελέγχου, όπου του καταλογίζεται ο φόρος που αναλογεί στο αδήλωτο ποσόν ,κι εκδόθηκαν και τα φύλλα ελέγχου.

Μετά το θάνατο του υπόλογου , οι αρμόδιες υπηρεσίες περίμεναν να παρέλθουν τέσσερις μήνες, και τώρα είναι έτοιμες να κοινοποιήσουν στους κληρονόμους τα φύλλα ελέγχου.

Γιατί περίμεναν τέσσερις μήνες ; Γιατί όπως ορίζει ο σχετικός νόμος , σε περίπτωση που κάποιοι κληρονόμοι δεν επιθυμούν να αποδεχτούν την κληρονομιά ” η προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς είναι 4 μήνες από τη στιγμή που κάποιος πληροφορήθηκε ότι έχει καταστεί προσωρινός κληρονόμος (επαγωγή) λόγω διαθήκης ή κληρονομικής διαδοχής. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή αν ο προσωρινός κληρονόμος έμαθε ότι είναι κληρονόμος όταν εκείνος διέμενε στο εξωτερικό, τότε η προθεσμία αποποίησης είναι ένα έτος” .

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…