Προς Προανακριτική Επιτροπή για το Novartis-Gate

Στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του Novartis-Gate. Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

5a7881de1dc5248a0d8b45c1

του Άγγελου Προβολισιάνου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, η δικογραφία που αποκάλυψε την Κυριακή το Documento και στην οποία φιγουράρουν ονόματα πρώην υπουργών και πρωθυπουργών αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Υπάρχουν δύο σενάρια για το ποια κοινοβουλευτική διαδικασία θα ακολουθηθεί. 

Το πρώτο σενάριο θέλει τη δικογραφία να εντάσσεται στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η οποία το προσεχές διάστημα θα ολοκληρώσει την έρευνα του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ δεν αποκλείεται η εξέτασή του να πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη, αφού κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν πως το λόγο θα πάρουν αύριο προκειμένου να εξετάσουν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ μόνο οι εισηγητές των κομμάτων. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ο Άδωνις Γεωργιάδης να περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να εξεταστεί και από τα υπόλοιπα μέλη. Έπειτα, θα ακολουθήσει ο Παύλος Πολάκης, με την κατάθεση του οποίου θα κλείσει η θεματική του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά το δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στη λύση της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να προκρίνουν το ενδεχόμενο αυτό. Επ’ αυτού πρόκειται να συζητήσουν οι κ.κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό για τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά νυν ή πρώην μελών της κυβέρνησης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από 30 βουλευτές. Η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής λαμβάνεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας

σε ειδική ημερήσια διάταξη που ορίζεται μέσα σε 15 μέρες από την κατάθεση της σχετικής πρότασης. Για την έγκριση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…