Newsroom

Newsroom

Πρόκληση η επίσκεψη Γκιούλ στα κατεχόμενα για τη "μαύρη" επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

Με μία προκλητική στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων και πτήσεις της ακροβατικής Μοίρας αεροσκαφών «Τουρκικά Αστέρια» εορτάστηκε στο ψευδοκράτος η…

attilas 1974

Με μία προκλητική στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων και πτήσεις της ακροβατικής Μοίρας αεροσκαφών «Τουρκικά Αστέρια» εορτάστηκε στο ψευδοκράτος η 40η επέτειος της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.Τουρκικά αεροσκάφη και πλοία παραβίασαν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, ενώ έγιναν πτήσεις και πάνω από την πράσινη γραμμή με ρίψη αλεξιπτωτιστών.
Πρόκληση αποτελούν  και η παρουσία, μαζί με τις δηλώσεις, του Τούρκου Προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ  στα Κατεχόμενα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι αναζητείται λύση του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μια λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, «στη βάση της θέλησης των δύο συνιδιοκτητριών κοινοτήτων του νησιού» . Είπε, όμως, ότι εναλλακτικές λύσεις μπορούν επίσης να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» πριν από 40 χρόνια αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι επέφερε ειρήνη και ηρεμία στον τόπο, τη στιγμή που σήμερα επικρατεί η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε, μάλιστα, ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους Τουρκοκύπριους να καταστούν μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

«Είναι καιρός να λυθεί το πρόβλημα» συνέχισε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφισμάτων. «Μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι επικρατούν θετικές συνθήκες για μια τέτοια έκβαση. Πρόσθεσε ότι η λύση θα δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά πρόσβαση στην τουρκική αγορά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή. Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να άρουν τα «εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναχώρησε από τα κατεχόμενα. Ήταν η τελευταία του επίσκεψη εκτός Τουρκίας με την ιδιότητα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου μίλησε για λύση στη βάση των «πραγματικοτήτων». Και όταν η τουρκική πλευρά μιλάει για «πραγματικότητες» εννοεί την αποδοχή της παραμονής των εποίκων, της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους και των εδαφικών τετελεσμένων της κατοχής. Ο Έρογλου στην ομιλία του ανέφερε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στη προ του 1974 κατάσταση. Χαρακτήρισε την ημέρα της εισβολής, ημέρα «αναγέννησης, ειρήνης και ελευθερίας» για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «απελευθερώθηκαν συνεπεία της τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης».

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…