Πρόεδρος της Εξεταστικής για την Υγεία: Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρανόμησε στην υπόθεση του Ντυνάν

«Δεν είχε, εκ του Νόμου, εξουσία να πάψει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου» λέει, μεταξύ άλλων, στο koutipandoras.gr ο Αντώνης Μπαλωμενάκης για τους χειρισμούς του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με τη δύσοσμη υπόθεση εκχώρησης του Ντυνάν σε θυγατρική της Πειραιώς.

5927f8a31dc5247d138b47b7

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία στηλιτεύει το περιβόητο τριμερές μνημόνιο μεταξύ Γεωργιάδη, Πειραιώς και ΓΙΕΝ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει πως θα ακολουθηθεί από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή η πρακτική του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ντυνάν.

Ως προς τα κεντρικοπολιτικά ζητήματα, ο κ. Μπαλωμενάκης θεωρεί πως το επικρατέστερο σενάριο μέχρι την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας με τους πιστωτές για το χρέος είναι «ένα είδος ενδιάμεσου σταδίου μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος»

Παράλληλα, αποκάλεσε «ομολογία πλήρους αποτυχίας στρατηγικής επιλογής» την μεταστροφή της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρέος, επισημαίνοντας πως αν η τελευταία του δήλωση δεν συνοδευτεί με ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες, τότε θα πρόκειται για «πολιτική υποκρισία».

Συνέντευξη στον Άγγελο Προβολισιάνο

Η τελευταία τοποθέτηση του πρωθυπουργού μεταφράστηκε από διάφορα Μέσα ως αναδίπλωση και οπισθοχώρηση αναφορικά με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης από τους δανειστές για μία ξεκάθαρη λύση για το χρέος. Είναι ο συμβιβασμός με τις επιταγές Σόιμπλε ένα σενάριο που ενδεχομένως εξετάζει η κυβέρνηση ή πρόκειται για ελλιπή ανάγνωση των δηλώσεων του κ. Τσίπρα από τα συγκεκριμένα Μέσα;

Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι στην προσπάθεια να πληγεί το κύρος της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, ορισμένα Μέσα δεν γνωρίζουν όρια. Σε πολλούς από τους αντικυβερνητικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης φαίνεται να είναι αδιάφορο αν αυτό λειτουργεί σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας. Όταν κατασκευάζεται μια είδηση πολλοί μετρούν τι ζημιά μπορεί να κάνει στο εσωτερικό, αλλά δεν λογαριάζουν εάν και πόσο μπορεί να πληγεί η Ελλάδα. Χθες ακούστηκε ότι ο Πρωθυπουργός «άλλαξε γνώμη», ότι «έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους». Αν και έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές, μερικοί βλέπουν διαφοροποιήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Το τραγικό είναι ότι την ίδια στιγμή οι ίδιοι κύκλοι διατυμπανίζουν πως σε θέματα εθνικής σημασίας η διαπραγματευτική γραμμή δεν είναι μόνο της κυβέρνησης αλλά της ίδιας χώρας…

Από την άλλη, μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο πρέπει να καλυφθούν υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω της λήξης ομολόγων σε ιδιώτες ομολογιούχους και ΕΚΤ. Μήπως το γεγονός αυτό οδηγήσει σε έναν ακόμη συμβιβασμό με τη θυσία των αξιώσεων για το χρέος;

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πολλοί απ’ όσους επενδύουν στον διαρκή οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας με μοχλό το χρέος δεν θα έβλεπαν με καθόλου κακό μάτι να μας φέρουν και πάλι στο «αμήν». Το θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι δεν τους διευκολύνουν οι συμφωνίες που υποχρεώνουν τους δανειστές σε συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κυρίως δεν φαίνεται να το επιτρέπουν οι επιδόσεις της Ελλάδας και κάποιες, όχι ακόμα τόσο ισχυρές, διαφοροποιήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες παράμετροι , όπως οι εκλογικές σκοπιμότητες. Γιαυτό είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με το εάν υπάρξει άμεση διασαφήνιση των μέτρων στις επόμενες εβδομάδες. Περισσότερο πιθανό θεωρώ ένα είδος ενδιάμεσου σταδίου μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος. Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει λεπτομέρειες, πολλά ακούγονται, οι οικονομολόγοι έχουν πολλές ιδέες όπως ξέρουμε και ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους σε ρεαλιστική και βιώσιμη βάση έχει ανοίξει, γεγονός από μόνο του θετικό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έναν χρόνο πριν ισχυριζόταν πως το χρέος δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, πλέον άλλαξε ρητορική, χαρακτηρίζοντάς τη λύση του ζητήματος ως αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα. Ποιο το σχόλιό σας γι’ αυτήν τη μεταστροφή;

Πολλοί έχουν στηλιτεύσει την επιμονή της ΝΔ στην αποτυχημένη τακτική του «υπογράψτε να τελειώνουμε». Σε αυτού του επιπέδου την αντιπολίτευση εντάσσεται και η χαρακτηριστική σιωπή της για τα ζητήματα του χρέους όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση. Στην πρόσφατη συζήτηση στην Oλομέλεια είχαμε στοιχηματίσει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα αφιέρωνε έστω μία ολόκληρη παράγραφο για το χρέος. Μπορείτε να μαντέψετε ποιοι κέρδισαν… Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, για πρώτη φορά ακούσαμε ότι και η ΝΔ θεωρεί τη ρύθμιση του χρέους και την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση εθνικό στόχο. Ανεξάρτητα ότι αυτή η πρωτόλεια δήλωση αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας στρατηγικής επιλογής της και, συνάμα, δικαίωση της κυβερνητικής γραμμής, οφείλουμε να πούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Απομένει να αποδειχθεί και χρήσιμη, κάτι που θα γίνει εάν υπάρξει συνέχεια στο άμεσο μέλλον, με τη μορφή πολιτικών πρωτοβουλιών στήριξης της προσπάθειας που αυτό το διάστημα καταβάλλει η χώρα. Αν δεν γίνουν θα έχουμε όλο το δικαίωμα να μιλάμε για πολιτική υποκρισία.

Μετά την υπουργοποίηση του κ. Φάμελλου αναλάβατε πρόεδρος στην προηγούμενη εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Κατά τη δική σας άποψη, υπάρχουν ευθύνες -ενδεχομένως ποινικές- για κομματικά στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον υπέρμετρο δανεισμό αυτών των κομμάτων;

Έχουμε εξηγήσει ότι το σύνολο του υλικού που συγκεντρώθηκε από την προηγούμενη εξεταστική, μαζί και το πόρισμα, έχουν παραδοθεί ήδη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όπως, κατά την «συνήθη πορεία των πραγμάτων» συμβαίνει, έχει αρχίσει η διαδικασία δικαστικού ελέγχου του υλικού αυτού. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα ερευνηθεί σε βάθος κάθε εύρημα, κάθε καταγγελία. Ο δικαστικός έλεγχος θα φωτίσει και τα οικονομικά των κομμάτων καθώς και τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της σωρείας παρανομιών που ήλθαν στο φως από την Εξεταστική Επιτροπή.

Πάμε και στην τρέχουσα Εξεταστική. Ήρθε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ένα μυστικό τριμερές μνημόνιο ανάμεσα στο υπ. Υγείας, την τράπεζα Πειραιώς και το ΚΙΕΝ. Όπως αναγράφεται στο εν λόγω μνημόνιο, σκοπός του ήταν να οδηγήσουν και οι τρεις πλευρές στον πλειστηριασμό το νοσοκομείο με καθεστώς εχεμύθειας. Συνηθίζονται τέτοιου είδους πρακτικές; Κι αν όλα έγιναν υπό το «φως», όπως διατείνονται οι βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή, γιατί να συνομολογηθεί ο όρος της απόλυτης εχεμύθειας;

Το «τριμερές» συμφωνητικό δεν είναι αθώο κείμενο! Φυσικά και δεν είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα έγγραφο, όπως αγωνιωδώς επιχειρεί να το εμφανίσει σήμερα ο κ. Γεωργιάδης. Δεν επρόκειτο καν για έναν «οδικό χάρτη διάσωσης» του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Ήταν μία, βήμα το βήμα, δεσμευτική «προπεριγραφή» της διαδικασίας πλειστηριασμού που τελικά ακολουθήθηκε. Ως υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης, δεν είχε καμία απολύτως δουλειά να ανακατευτεί σε μια -όπως ο ίδιος την ονομάζει- ιδιωτική συναλλαγή. Δεν είχε, εκ του Νόμου, εξουσία να πάψει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, να διορίσει στη συνέχεια άτομα δικής του επιλογής και αρεστά στο μελλοντικό ιδιοκτήτη, στην Τράπεζα Πειραιώς. Με το τριμερές «εμπιστευτικό» κείμενο, εμπνεύσεως απ’ ό,τι προκύπτει Γεωργιάδη, άναψε το πράσινο φως για μια συναλλαγή που ελέγχεται τόσο για σκοπιμότητα όσο και για το πολύ χαμηλό τίμημά της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή ζήτησαν άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του Δ.Σ. του νοσοκομείου, θα γίνει;

Το άνοιγμα λογαριασμών αποτελεί ένα από τα μέσα διακρίβωσης εάν και ποιες παρανομίες έχουν συντελεστεί. Ως πρακτική αποφασίστηκε ότι θα ακολουθείται κάθε φορά που θα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις άνομης συναλλαγής, είτε αυτές προέρχονται από καταγγελίες είτε από υπόνοιες. Με την προαναγγελία μας αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και διάθεσης να φθάσει η έρευνα σε βάθος. Δεν πρέπει να ξενίζονται όσοι κληθούν για έλεγχο, τον οποίον, εξάλλου, εάν κάποιοι είναι «καθαροί» μπορούν να προκαλέσουν οι ίδιοι. Πιστεύω πως θα λειτουργήσει ως μέθοδος.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…