Newsroom

Newsroom

Πρεμιέρα σήμερα για την δ΄αξιολόγηση με ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις

Στην Αθήνα βρίσκονται και πάλι οι επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου να έχουν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

5a93c0871dc524b9098b468d

Η δ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο αποτέλεσε το ένα από τα δύο «αγκάθια» (το άλλο ήταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) που δεν οδήγησαν στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο Eurogroup που εστίασε στην τρίτη αξιολόγηση.

Οι επαφές ξεκινούν σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι με θέματα του τομέα της ενέργειας και συνεχίζονται μία ώρα αργότερα, με την επισκόπηση του προγράμματος. Θα ακολουθήσει, στις 5 το απόγευμα, συνάντηση για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Η επίσκεψη των «θεσμών» θα διαρκέσει 3- 4 ημέρες, με τους επικεφαλής να επιστρέφουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης. Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξουν τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου -και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Πάντως αυτή τη φορά στις διαπραγματεύσεις το μεγάλο παζάρι θα παιχτεί στα μέτωπα της μεταμνημονιακής εποπτείας, των δεσμεύσεων που θα κληθεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή. Ωστόσο, η παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup αναφορικά με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων υποδεικνύει προς άλλη κατεύθυνση, παρ’ ότι η ΕΚΤ ουδέποτε έχει πάρει επίσημα θέση υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα (θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο), το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο τέλος Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα οι θεσμοί για την δ’ αξιολόγηση

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.