Newsroom

Newsroom

Πού σταματά ο εθισμός στην Ακροδεξιά;

Υπάρχει άραγε στροφή της Ευρώπης στην Ακροδεξιά, ή μήπως η διαπίστωση αυτή έχει να κάνει με έναν εθισμό στον ρατσιστικό λόγο και στα συνθήματα του μίσους που δεν προκαλούν πλέον τόση εντύπωση όπως πριν από μια δεκαετία;

5a1458051dc5248d4f8b456d 1

του Στρατή Αγγελή 

Από τους ναζί με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα χιτλερικά τατουάζ στα μπράτσα περάσαμε στους ναζί με τις γραβάτες και τα καλοραμμένα κοστούμια που σκεπάζουν προσωρινά(;) τα ναζιστικά σύμβολα, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν μάλλον ανενόχλητοι τη βρόμικη δουλειά υποσκάπτοντας τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα, τις προσπάθειες για συνύπαρξη λαών και θρησκειών. Πώς θα μπορούσε να σταματήσει η εξάπλωση του καρκινώματος;

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά προχθές όταν διάβασα ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Βαν ντερ Μπέλεν διεμήνυσε πως θα αρνηθεί να ορκίσει ως υπουργούς συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, εφόσον καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Πράσινος Βαν ντερ Μπέλεν, που εξελέγη πέρυσι -με τη στήριξη του δημοκρατικού τόξου και έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ- απηύθυνε αυτή την προειδοποίηση μιλώντας σε επίσημο γεύμα στους πρεσβευτές των «27» στη Βιέννη, όπως έγραψε η εφημερίδα «Die Presse». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, που δεν διαψεύσθηκε από την προεδρία, ο Βαν ντερ Μπέλεν είπε ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα κάνει χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων του και θα τοποθετηθεί δημόσια. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Αυστρίας προειδοποίησε τον εντολοδόχο Σεμπάστιαν Κουρτς να μην παρατραβήξει το σκοινί στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός και όπως σημείωσαν αναλυτές, παρενέβη για να μην αναλάβει η Ακροδεξιά τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Υιοθετώντας εν μέρει την ατζέντα της Ακροδεξιάς και σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική της, ο Κουρτς (πρωταγωνιστής του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών) κέρδισε τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και διαπραγματεύεται με τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χανς Κρίστιαν Στράχε. Ο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς έσπευσε πρώτος να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα, λέγοντας ότι έχει μια «καλή βάση συζήτησης» με τον Πρόεδρο της χώρας. Ο αρχηγός της Δεξιάς απλώς υπενθύμισε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτείται από εταίρους.

Το επόμενο βράδυ περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης κρατώντας κεριά και φακούς, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη είσοδο εξτρεμιστών της Άκρας Δεξιάς στην κυβέρνηση. Πριν από 17 χρόνια, όταν η Ακροδεξιά είχε μπει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της μεταπολεμικής Αυστρίας, οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες. Η διαφορά δεν είναι μόνο αριθμητική. Εν τω μεταξύ στη γειτονική Τσεχία οργανώνεται για τον επόμενο μήνα μια καινούργια ακροδεξιά μάζωξη. Σύμφωνα με τους οικοδεσπότες, το “παρών” θα δώσουν η Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία, ο Γκέερτ Βίλντερς από την Ολλανδία, ο Ματέο Σαλβίνι από την Ιταλία και αντιπροσωπεία του Κόμματος των Ελευθέρων από την Αυστρία. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας ίσως εξαρτηθεί από τη σύνθεση της νέας αυστριακής κυβέρνησης.

πηγή: avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.