Newsroom

Newsroom

Που κρυβόταν στην Κρήτη η "πηγή" της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου;

Η Μαρία Εφίμοβα μαζί με το Βορειοελλαδίτη σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά είχαν βρει, τις προηγούμενες 15 ημέρες, καταφύγιο στην Κρήτη, όπου και έμειναν, υπό άκρα μυστικότητα.

5ab21ccb1dc52444188b463a

Σύμφωνα με το neakriti.gr στο επίκεντρο των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers και τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία περνά η Κρήτη μετά την παράδοση του προσώπου- “κλειδί”, της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα στο Α.Τ. Συντάγματος και την αποκάλυψη ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η ίδια είχε βρει… καταφύγιο στο νησί μας, και συγκεκριμένα λίγο έξω από το Ηράκλειο!

Η αποκάλυψη έκανε το γύρο όλου του κόσμου, βάζοντας το νησί μας στο κάδρο ενός διεθνούς θρίλερ, οι πτυχές του οποίου “ξυπνούν” πραγματικά σκηνικά και εικόνες βγαλμένες από τα κλασικά βιβλία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι ή από ταινίες του Χόλιγουντ…

Η ρωσικής καταγωγής πρώην τραπεζική υπάλληλος, που είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και μια από τις “πηγές” της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ταξίδεψε από την Κρήτη στην Αθήνα, για να παραδοθεί αυτοβούλως – δεδομένου ότι εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της – προχθές το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Συντάγματος.

Όπως αποκαλύφθηκε, η Εφίμοβα μαζί με την οικογένειά της, μαζί με το Βορειοελλαδίτη σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά είχαν βρει τις προηγούμενες 15 ημέρες καταφύγιο στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα σε περιοχή ανατολικά του Ηρακλείου, όπου και έμειναν υπό άκρα μυστικότητα!

Η Κρήτη αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα ασφαλές καταφύγιο για τη πρώην τραπεζική υπάλληλο της διαβόητης τράπεζας Pilatus Bank, που φέρεται ότι αποτέλεσε το “βαθύ λαρύγγι” για τις αποκαλύψεις της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Υπήρξε όμως μια εξέλιξη που φαίνεται πως τη θορύβησε, την ανησύχησε άρδην, αναγκάζοντάς τη να ταξιδέψει από το Ηράκλειο στην Αθήνα, για να καταθέσει αρχικά νέο αίτημα άδειας μόνιμης παραμονής στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να παραδοθεί μερικές ώρες αργότερα στο Α.Τ. Συντάγματος…

Αυτό που μεσολάβησε ωθώντας τη στο να εγκαταλείψει το κρησφύγετό της στην Κρήτη φαίνεται, με βάση πληροφορίες, ότι ήταν οι κρούσεις που δέχτηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Κρούσεις περί πληροφοριών ότι το όνομά της, πέρα από τα Panama Papers και τη Μαλτέζα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε, συνδέεται και με το κατασκοπευτικό ψυχροπολεμικό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, μετά το προ ημερών μυστηριώδες συμβάν με τη θανατηφόρα δηλητηρίαση πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του με ισχυρή νευροτοξίνη!

Ας τα δούμε αναλυτικά…

Κομβικό ρόλο σε ένα διεθνές θρίλερ το οποίο εξελίσσεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες γύρω από τη Μαρία Εφίμοβα, η οποία αποτελεί πρόσωπο- “κλειδί” στην υπόθεση των Panama Papers, έχει η Κρήτη, όπου η ίδια και η οικογένειά της είχαν βρει καταφύγιο εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Η Μαρία Εφίμοβα αποτελεί μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και μια από τις “πηγές” της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία αποκάλυψε πριν δολοφονηθεί το οικονομικό σκάνδαλο με βάση τις πληροφορίες που είχε αντλήσει από την Εφίμοβα.

Η ίδια εργαζόταν στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στη Μαλτέζα δημοσιογράφο ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat. Στις αποκαλύψεις αυτές εμπλεκόταν και ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τον Μουσκάτ ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η οποία συγκλόνισε όχι μόνο τη Μάλτα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Την υπόθεση περιπλέκουν διεθνή εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από τις Αρχές της Μάλτας και της Κύπρου για υποθέσεις που η ίδια χαρακτηρίζει «σκευωρίες».

Με άγνωστη προς το παρόν αφετηρία, η Εφίμοβα μαζί με το Βορειοελλαδίτη σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους πέρασαν από τα Σκόπια στην Ελλάδα. Πριν από περίπου 15 ημέρες κατέληξαν στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι στα ανατολικά προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εφίμοβα προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να εξασφαλίσει άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα, “ποντάροντας” από την πλευρά της σε έγγραφα των κυπριακών Αρχών, όπου έζησε με την οικογένειά της ως το 2014, καθώς η νομοθεσία παρείχε τέτοια δυνατότητα εφόσον η είσοδός της στην ελληνική επικράτεια έγινε από χώρα Σένγκεν.

Ωστόσο, οι τοπικές Αρχές που διαχειρίστηκαν το αίτημά της αφενός διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα των κυπριακών Αρχών είχαν πάψει να ισχύουν, καθώς ήταν παλαιότερα, ενώ προέκυψε και το πέρασμά τους από τα Σκόπια, με συνέπεια ο φάκελος να απορριφθεί.

Την ίδια στιγμή, βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με τα οποία φαίνεται πως η ίδια διατηρούσε επαφές, της έκαναν κρούσεις μεταφέροντάς της πληροφορίες πως το όνομά της συνδέεται με την εξίσου σοβαρή υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις που έχει προκαλέσει εσχάτως μεγάλη ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία. Ο λόγος φυσικά για τη δηλητηρίαση πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του με ισχυρή νευροτοξίνη.

Θορυβημένη (;) από τις πληροφορίες που φέρεται να δέχτηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης περί εμπλοκής της και στην υπόθεση θανάτου του πρώην διπλού πράκτορα, η Μαρία Εφίμοβα και μαζί με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά αναχώρησαν εσπευσμένα από την Κρήτη για την Αθήνα. Η πρώην τραπεζική υπάλληλος φαίνεται να κατέθεσε νέο αίτημα για εξασφάλιση άδειας μόνιμης παραμονής στη χώρα προχθές Δευτέρα το πρωί, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος, ζητώντας την προστασία των ελληνικών Αρχών για την ίδια και την οικογένειά της, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή της.

Η 36χρονη οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή της και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της στη Μάλτα…

«Ζητούν τη μη έκδοσή της» οι Ευρωβουλευτές

Παρέμβαση με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τη Μαρία Εφίμοβα είχαμε χθες από τον Στέλιο Κούλογλου και άλλους ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν καταπιαστεί γενικότερα, από κοινού με τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, με την υπόθεση των Panama Papers.

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των Αρχών της Μάλτας, ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένειά της και επίσης ότι δυσφήμισε κάποιον Μαλτέζο αστυνομικό», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του για την υπόθεση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

«Μια πιθανή έκδοσή της στη Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της. Η ελληνική Δικαιοσύνη, που εξετάζει την υπόθεση μετά την παράδοσή της στην Αστυνομία, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην οποία η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα είχε δώσει αποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κούλογλου.

πηγή:neakriti.gr