Newsroom

Newsroom

Πότε θα θεωρείται δεδομένο το αυτονόητο;

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ακούσαμε και ακούμε πολλά. Από ειλικρινείς προβληματισμούς και απορίες έως χυδαία σχόλια –που αγγίζουν τα όρια της απειλής– και έναν άκρως κακοποιητικό λόγο. Το μείζον, κατά την άποψή μου, σε αυτή τη συζήτηση δεν είναι η αναγκαιότητα ή μη της συγκεκριμένης ρύθμισης –την οποία θεωρώ αυτονόητη– αλλά πότε θα φτάσουμε στο σημείο το αυτονόητο να θεωρείται και δεδομένο.

59dc9a0d1dc52407508b4a72

Γράφει η Αννέτα Καβαδία 

Η απλούστευση διαδικασιών που θα οδηγήσει μερίδα συμπολιτών μας –όσο μικρή και αν είναι αυτή (άλλωστε, τα δικαιώματα δεν ήταν ποτέ θέμα πλειοψηφίας και μειοψηφίας)– στο να βιώνουν την καθημερινότητά τους με τον τρόπο που επιλέγουν, χωρίς να γίνονται υποκείμενα χλεύης και χωρίς να υφίστανται την ψυχολογική, ακόμα και τη σωματική βία στην οποία υπόκεινται χρόνια τώρα, θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλους.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, βλέπουμε την επανάληψη ενός κακοπαιγμένου έργου: από τη μια φραστικές κορόνες, κινδυνολογία, χυδαιότητα, υποδαύλιση συντηρητικών κοινωνικών ανακλαστικών και από την άλλη α λα καρτ ευαισθησία ως προς την προστασία στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κοινός απώτερος στόχος, η εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η αντιπαράθεση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις μέρες και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, δεν αφορά –μόνο– δεδομένες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ σύγχρονων αντιλήψεων και σκοταδισμού, μεταξύ μέλλοντος και παρελθόντος. Είναι μια μάχη –γιατί, δυστυχώς, περί μάχης πρόκειται– για το αυτονόητο: τον απόλυτο σεβασμό σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα.

Το να μπορέσουν άνθρωποι να βγουν από το σκοτάδι στο φως, να γίνουν ορατοί, να μπορούν να ταξιδεύουν, να διεκπεραιώνουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν και που ανταποκρίνεται σε αυτό που νιώθουν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κάτι το διαπραγματεύσιμο. Αρκεί η κακοποίηση που υπέστησαν τόσα χρόνια…

Οσο κι αν το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα –μακάρι η τρανσφοβία και ο ρατσισμός να εξέλειπαν μέσω ενός νόμου– εν τούτοις είναι ένα σημαντικότατο βήμα το οποίο αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται από το σύνολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Κι εμείς, ως Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πανηγυρίζουμε, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανες και περήφανοι.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, εισηγήτρια του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

πηγή:efsyn.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…