Newsroom

Newsroom

Πως θα πετύχεις το 2014 χωρίς να ταλαιπωρήσεις τη ψυχή σου αλλά να την ανυψώσεις!

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Μπαίνουμε σε νέα χρονιά και μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί τολμηρά. Να μπούμε στη νέα χρονιά τολμηρά!

1.   Καθάρισε «τα πιάτα σου». Όλοι παραπονιούνται πως δεν έχουν χρόνο και η αλήθεια είναι πως οι σημερινοί ρυθμοί δε μα ς επιτρέπουν παρά να έχουμε ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μας. Ας δούμε όμως μαζί και μία άλλη ιδέα. Όταν κάνεις πράγματα που δε σου αρέσουν, όταν κάνεις πράγματα στα οποία δεν πιστεύεις, όταν μένεις σε σχέσεις που δε σε καλύπτουν ή δε σου ταιριάζουν, τότε που να βρεις τον χρόνο;

Κάνε ένα ξεκαθάρισμα πρώτα από όλα στα βιβλία σου, στα dvd σου, στα ρούχα σου και βρες που είναι η σαβούρα. Κι εδώ έρχεται η τόλμη. πέτα τα. Ό,τι σαβούρα βρεις πέτα τη. Σαβούρα είναι ό,τι δε χρησιμοποιείς πια, ό,τι δε σε εξυπηρετεί πια, ό,τι γεμίζει το χώρο σου αλλά όχι τη ζωή σου, ό,τι δε σου φέρνει πια χαρά, ό,τι δε σου ταιριάζει πια. Όλα όσα δε σε υπηρετούν πια το μόνο που κάνουν στη ζωή σου είναι να σου απορροφούν την ενέργεια σου, το χρόνο σου, τη διάθεση σου για δημιουργία και χαρά! Κι έτσι, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κάνε και το πιο βαθύ ξεκαθάρισμα στην ίδια σου τη ζωή. Μη μείνεις μόνο στην ντουλάπα σου.

2.   Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου και ζήτα αυτό που θες. Τοποθέτησε ξεκάθαρα, με σαφήνεια κι ακρίβεια τις προθέσεις σου και τις επιθυμίες σου. Μη μένεις σε γενικά πράγματα. Γίνε συγκεκριμένος. Βάλε εσύ τα κριτήρια σου, τους κανόνες που θέλεις να διέπουν τη ζωή και τις επιλογές σου.

3.   Άφησε τη ζωή να σε εκπλήξει. Παρότι είναι σημαντικό να ζητάς αυτό που θες, θα χρειαστεί α είσαι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορέσεις να λάβεις τη σοφία της ζωής. Συχνά υπάρχει λόγος που συμβαίνουν πράγματα. Κάνε μία μίνι αξιολόγηση τώρα και δες πόσες και πόσες φορές κάποια γεγονότα ζωής έγιναν τελικά πολύτιμα μαθήματα για εσένα ή πόσες φορές ήρθε κάτι από το πουθενά κι ενώ πίστευες πως θα σου χαλάσει τα σχέδια, τελικά σε πήγε κάπου ακόμα καλύτερα. Όταν είσαι προσκολλημένος μόνο σε ένα δρόμο, όταν περιμένεις να έρθουν πράγματα στη ζωή σου μόνο από μία πόρτα, κοιτάς μόνο στη μία κατεύθυνση κι αμελείς να δεις τι γίνεται και με τις άλλες. Το αποτέλεσμα;  Δεν επιτρέπεις στη σοφία της ζωής να σου στείλει όσα θέλεις, δεν βλέπεις τα σημάδια για να πάρεις άλλο δρόμο και τελικά να φτάσεις εκεί που θες.

4.   Ακολούθησε το ένστικτο του ενθουσιασμού. Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει, που σε παθιάζει, που σου δίνει ζωή, που σε ενεργοποιεί; Αυτό το  συναίσθημα είναι η αρχή της πρωτοπορίας!

5.   Ανέλαβε δράση με επιείκεια για τον εαυτό σου. Δε θα τα καταφέρεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν, να συνεργαστείς με ανθρώπους που ήδη περπατάνε το μονοπάτι που θέλεις να πάρεις, που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τη σοφία τους μαζί σου. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην πορεία, καμιά φορά και πισωγυρίσματα ακόμα. Μην το βάλεις κάτω. Προχώρα! «Σημασία δεν έχει πόσο αργά πας, σημασία έχει το να μη σταματήσεις!». Δώσε και κανένα «Μπράβο» που και που στον εαυτό σου, ακόμα κι αν είναι κάτι μικρό αυτό που κατάφερες, ακόμα κι αν δεν το έχει παρατηρήσει κανένας. Αν για εσένα είναι βήμα, τότε αξίζεις ένα μπράβο. Προχώρησε με αποδοχή του εαυτού σου, που σημαίνει αποδοχή των καλών σου κομματιών, αλλά και των κακών σου. Ακόμα και τα «σκοτεινά σου κομμάτια έχουν ένα δώρο να σου δώσουν.

6.   Μοίρασε το χρόνο σου ανάμεσα σε δουλειά και ξεκούραση. Ένας κουρασμένος, καμένος εγκέφαλος είναι άχρηστος. Τι γίνεται όταν υπερφορτώνεις τον υπολογιστή σου; Ή όταν υπερφορτώνεται το οποιοδήποτε σύστημα; Μπλοκάρει, καταρρέει, κατεβάζει ρολά, καίγεται, σωστά; Ένα χαλαρό μυαλό είναι ένα φωτεινό, καθαρό κανάλι για αν αναβλύσει από μέσα του η έμπνευση ή η εμπνευσμένη δράση όπως μου αρέσει να τη λέω. Έτσι ρέει η δημιουργία!

7.   Πάρε χρόνο κάθε μέρα για να ταϊζεις τη ψυχή σου. Κάνε διαλογισμό, κάνε μία βόλτα στη φύση, κατέγραψε τις σκέψεις σου, δώσε αξία και σημασία στα συναισθήματα σου, ασχολήσου με ό,τι θρέφει τη ψυχή σου, ασχολήσου με ό,τι σε φέρνει σε επαφή με τη ψυχή σου, με τον αληθινό σου εαυτό. Όταν η ψυχή μας είναι φροντισμένη και χορτασμένη, προσελκύουμε ανθρώπους στη ζωή μας που επίσης φροντίζουν τη ψυχή τους και που είναι γεμάτοι. Και τι πιο ωραίο από το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους χορτάτους στη ψυχή, που ξεχειλίζουν καλοσύνη!

 

Απόλαυσε το ταξίδι!

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα