Newsroom

Newsroom

Πόουλ Τόμσεν: Tο ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν σε «αφωνία» ενώ στο Euro Working Group επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ωστόσο, οι εκκρεμότητες που παραμένουν είναι αρκετές.

58c3a5771dc524af4d8b4567

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας την Παρασκευή στο Atlantic Council επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο, τονίζοντας ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Αθήνα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους στέλνοντας τα μηνύματά του, στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, χωρίς ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, έκανε αναφορά και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως ο στόχος του 3,5% «θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος» όμως «η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν σε αυτό το ύψος» κάτι που «θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα».

Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, το IMF, επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο ασφαλιστικό οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές.

Διαρροές και διαψεύσεις

Με τις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς να επανεκκινούν από τη Δευτέρα μέσω τηλεδιασκέψεων, δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο μεταδίδουν πως το Ταμείο κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει τα 6 δισ. δολαρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.

Στη διάψευση του τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg, προχώρησε το Ταμείο.

ΔΝΤ

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πρόοδος παρά τη στασιμότητα

Στο μεταξύ, στο Euro Working Group της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αποτελεί κοινό στόχο η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Μέγαρο Μαξίμου

Αν και άπαντες εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, ανοιχτά παραμένουν μείζονα θέματα, όπως το φορολογικό, τα αντίμετρα, οι συντάξεις και τα εργασιακά και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντιμέτρων οι δανειστές απορρίπτουν τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Υπάρχουν όμως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αποδέχονται αρκετές από τις ελληνικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…