Newsroom

Newsroom

"Πολλαπλό σκάνδαλο" οι νέες ρυθμίσεις Αθανασίου για το πόθεν έσχες

είναι ανακριβές

athanasiou 14

Έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς κύκλους προκαλεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε προχθές Τρίτη στη Βουλή και δήθεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές ως προς το «πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει προλάβει με νόμους και σκανδαλώδης τροπολογίες, να απαλλάξει από βαρύτατες ποινές, τις οποίες προέβλεπαν παλαιότεροι νόμοι περί «πόθεν έσχες», πολιτικούς και όχι μόνο, που έχουν καταθέσει ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και πιθανόν ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, και το δικό του «πόθεν έσχες» είναι ανακριβές.

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει μεν σκληρές ποινές από βαριά πρόστιμα μέχρι κάθειρξη για όσους αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους και παράλληλα εντάσσει στους ελεγχόμενους και τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης, ενώ περιλαμβάνει στους υπόχρεους δήλωσης «πόθεν έσχες» και νέες επαγγελματικές κατηγορίες, προβλέπει όμως και ότι ο έλεγχος και η επεξεργασία των δηλώσεων «πόθεν έσχες»: «ανατίθεται σε ειδική ανεξάρτητη Επιτροπή που αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Αυτή η τελευταία διάταξη χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να δηλώνει το απόγευμα της Πέμπτης ότι «με τις αλλαγές που προωθούνται, η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που μέχρι σήμερα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των ‘πόθεν έσχες’ παραμερίζεται και η αρμοδιότητα μεταφέρεται σε μια νεοσυνιστώμενη επιτροπή από δύο βουλευτές, δύο δικαστές και έναν Αντιπρόεδρο της ΤτΕ».

Ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος είχε εισηγηθεί τον τελευταίο νόμο περί «πόθεν έσχες», αναρωτιέται «ποιοι έχουν ειδικούς λόγους να περάσουν στην τούρλα του Σαββάτου, εν κρυπτώ ρυθμίσεις που συγκροτούν ένα πολλαπλούν σκάνδαλο», και παράλληλα εκτιμά, φωτογραφίζοντας τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ότι το κάνουν: «προφανώς όσοι φροντίζουν να μην έχει πραγματοποιηθεί ο αναδρομικός έλεγχος όσων διετέλεσαν από το 1974 μέχρι το 2012 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί κλπ».

«Είναι προφανές ότι τα μέλη του Β΄ Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής δεν μπορεί να αποδεχθούν ούτε τη μεθόδευση περί προαπαιτούμενου, ούτε να συνεχίζεται η συγκάλυψη των πεπραγμένων όσων έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης

Επιπλέον, εκείνο που επιμελώς αποκρύπτεται είναι ότι η νέα ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο, θα αφορά μόνον όσους από τη δημοσίευση του νέου νόμου και στο εξής θα καταθέτουν ψευδείς δηλώσεις και όχι όσους το έχουν πράξει μέχρι σήμερα. Αυτοί θα δικάζονται με βάση το ευνοϊκότερο κατά την τέλεση του αδικήματος τους, δίκαιο, με βάση δηλαδή τα όσα ισχύουν σήμερα, μετά τις συνεχείς σκανδαλώδεις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ποιες είναι αυτές; Ο κ. Αθανασίου έχει καταργήσει με τροπολογία την οποία είχαν ψηφίσει την άνοιξη 142 βουλευτές καίριες διατάξεις νόμου που η Βουλή είχε ψηφίσει μόλις το καλοκαίρι του 2012. Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα κι ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιχειρηθεί να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πράγμα που είχε αρνηθεί, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Η τροπολογία εκείνη προέβλεπε την παράταση μέχρι το τέλος του 2014, του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες κι ενώ αυτός είχε ήδη καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια αλλά κυρίως καταργούσε τα προβλεπόμενα στον ψηφισθέντα το 2012 νόμο, περί ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και δύο χρόνια πριν ο ελεγχόμενος αναλάβει καθήκοντα και παράλληλα περιόριζε τον έλεγχο αλλά κυρίως τις κυρώσεις που επιβάλλονταν σε περίπτωση που προέκυπταν στοιχεία για ψευδή δήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, η δήμευση περιουσιακών στοιχείων και ο καταλογισμός χρηματικού ποσού ίσης αξίας με το περιουσιακό όφελος που απέκρυψε ο ελεγχόμενος, η σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα του.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, φρόντισε με διάταξή του που συμπεριλήφθηκε στο προηγούμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης περί «εξυγίανσης της ελληνικής Οικονομίας» να καταργήσει συγκεκριμένο άρθρο του πρώτου περί «πόθεν έσχες» νόμου, όπως αυτός είχε τροποποιηθεί το 2010 επί υπουργείας Καστανίδη, το οποίο προέβλεπε βαρύτατες ποινές για πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και αλλά πρόσωπα υποχρεωμένα να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες», εφόσον προέκυπτε ότι αύξησαν με αθέμιτα μέσα την περιουσία τους.

Η καταργηθείσα διάταξη, βάσει της οποίας τιμωρούνταν οι παραβάτες, δεν απαιτούσε να στοιχειοθετηθεί ποινικά το αδίκημα της δωροληψίας, παρά μόνο να προκύπτει αθέμιτη αύξηση περιουσίας του υπόχρεου σε κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Από τις 7 Απριλίου όμως, όταν ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απαιτείται να βρεθεί κι εκείνος που πιθανώς δωροδόκησε τον ελεγχόμενο πρόσωπο.



Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…