Newsroom

Newsroom

Πολιτική κουζίνα

Του Γιώργου Τραπεζιώτη «…στους κεφτέδες κανέλα να βάζεις. Δωροθέα, εμένα άκου! Πολλές φορές για να πούμε αυτό που θέλουμε πρέπει…

kouzina1

Του Γιώργου Τραπεζιώτη

«…στους κεφτέδες κανέλα να βάζεις. Δωροθέα, εμένα άκου! Πολλές φορές για να πούμε αυτό που θέλουμε πρέπει να κάνουμε λάθος στα μπαχάρια. Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους. Η κανέλα τους φέρνει μαζί. Τους κάνει και κοιτάζονται στα μάτια».

Στην «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, μάθαμε πως «η ζωή μας για να νοστιμέψει, θέλει αλάτι», αλλά και πως «η κανέλα είναι και πικρή και γλυκιά, όπως όλες οι γυναίκες». Πικρή και γλυκιά είναι όμως και η πολιτική. Μόνο που στην περίπτωση της πολιτικής κουζίνας του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως παράπεσε αλάτι…  


Μπίζνες αζ γιούζουαλ…

Τον Μάιο του 2011, μόλις ένα μήνα πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα τον έφερναν στην εξουσία για τρίτη φορά από το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θριαμβολογούσε αποκαλύπτοντας το φιλόδοξο σχέδιο του για την Κωνσταντινούπολη. Ήταν το περίφημο σχέδιο των «Δύο Πόλεων», στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν τα σχέδια για την δημιουργία ενός τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, το χτίσιμο νέας γέφυρας πάνω από τα στενά του Βοσπόρου, καθώς και τη δημιουργία υποθαλάσσιου τούνελ κάτω από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο τέλος της παρουσίασης των πλάνων του, κι ενώ το ακροατήριο χειροκροτούσε ενθουσιασμένο, ο Ερντογάν ξαφνικά στράφηκε προς την πλευρά ενός μεσήλικα άνδρα, ο οποίος καθόταν κοντά στο βήμα από όπου μιλούσε. Και χαμογελαστός – σαν να του έκανε πλάκα – του είπε: «Έι, Αγάογλου, μήπως θες να αναλάβεις εσύ τη δουλειά;».


Ο Αγάογλου δεν ήταν απλώς «κάποιος φίλος» του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά το Νο. 527 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes. Στην Τουρκία δε, είναι πασίγνωστος για την επιχειρηματική του δράση στο χώρο των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, καθώς και για την συλλογή του από πανάκριβα αυτοκίνητα, αλλά και το πάθος του για τις γυναίκες.

Όλα αυτά όμως, μοιάζουν να ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, ο Αγάογλου βρίσκεται στα χέρια των αρχών της Τουρκίας όντας κατηγορούμενος – και αυτός, όπως οι γιοι ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες – για το σκάνδαλο διαφθοράς που τα τελευταίο 24ωρα συγκλονίζει την Τουρκία.


Το πάρκο Γκεζί…

Όσοι επέλεξαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη, γρήγορα διαπίστωσαν πως η επιβεβλημένη βόλτα στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα. Την συγκεκριμένη περίοδο η πιο τουριστική προέκταση της πλατείας Ταξίμ «δάκρυζε» από τα χημικά της αστυνομίας και δεν θύμιζε σε τίποτε την «κλασική» Κωνσταντινούπολη των αρωμάτων που με τρόπο μαγικό «παντρεύουν» την Ανατολή με την Δύση.

Οι άγριες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές-υπερασπιστές του πάρκου Γκεζί, με τις αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη γίνει πρωτοσέλιδο θέμα στον παγκόσμιο Τύπο, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προλάβει να κάνει γνωστές τις προθέσεις του στους αντιπάλους του που δεν ήταν άλλες από το να τους επιβληθεί – με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο.


Τώρα, σχεδόν έξι μήνες αργότερα, ο κατά τους αναλυτές «πάντα έτοιμος για όλα» Ερντογάν, καλείται να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο διαφορετικό από τους άλλους – αλλά εξίσου καλά οργανωμένο, όσο είναι και ο ίδιος. Ο λόγος για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον πρώην ιμάμη, αλλά και πρώην πνευματικό καθοδηγητή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού(!), ο οποίος φέρεται να κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών στην Τουρκία που προκάλεσε τις συλλήψεις ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, αλλά ακόμη και των γιων ορισμένων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο σοκ όμως στο κυβερνών κόμμα προκαλούσε προχθές ακόμη και η ιδέα πως είναι πιθανόν να επίκειται, όπως σημείωναν τούρκικα δημοσιεύματα, ακόμη και η σύλληψη του γιου του Ερντογάν!

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις εφημερίδων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν αλλά και στην τουρκική αντιπολίτευση αρκετοί επιχειρηματίες έσπευδαν να δωροδοκούν με μεγάλα χρηματικά ποσά τους γιους τριών υπουργών, προκειμένου να τους δίνουν άδειες οικοδόμησης σε προστατευόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα τα ρεπορτάζ αναφέρονται στα παιδιά των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.


…και τα παπούτσια (με τα λεφτά) στο χέρι!

Έντονες συζητήσεις προκαλούν ήδη όμως και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, από τις έρευνες των αρχών, που κυριολεκτικά έγιναν κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης, προκύπτει ότι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς φέρεται να δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ με 1,5 εκατομμύριο δολάρια – ποσό το οποίο του παραδόθηκε, όχι μέσα σε… κουτιά Pampers, αλλά μέσα σε… κουτιά υποδημάτων.

«Όλα αυτά είναι καταστροφικά για τον Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να χτίσει την πολιτική του φήμη πάνω στη καταπολέμηση της διαφθοράς στην Τουρκία. Οπότε, όλες οι προηγούμενες δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος για το συγκεκριμένο ζήτημα, πλέον είναι έωλες» έγραφε σε ανάλυσή της η Hurriyet…

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Τουρκίας, προσπαθώντας να περάσει στην αντεπίθεση ήδη έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει τους αξιωματούχους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ως «συμμορία», η οποία μάλιστα όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί». Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την επιχείρηση των συλλήψεων «βρώμικο σχέδιο» ενώ τόνισε πως «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».


Το παλιό βίντεο, και οι εκλογές…

Ο δρόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, φαίνεται πως θα ανοίξει σύντομα για τους υπουργούς του Ερντογάν που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Κάποιοι συνεχίζουν να αμφιβάλλουν, καθώς «παίζουν τα λεφτά τους» στο γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει τα απαραίτητα «αντισώματα» για να αμυνθεί.

Ένα παλιό βίντεο όμως, που χρονολογείται από το 1999 μάλλον προφητεύει τις εξελίξεις. Σε αυτό εμφανίζεται ο αυτοεξόριστος πλέον στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν να προτρέπει τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας»!

Ο ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ («Υπηρεσίες») εκμεταλλευόμενος το πρώτο άνοιγμα προς στο Ισλάμ που επιχειρήθηκε στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, συνέλαβε πολύ νωρίς την ιδέα «της διείσδυσης στα πράγματα» μέσω της εκπαίδευσης και της ίδρυσης ιδιωτικών σχολείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα η «εκπαιδευτική αυτοκρατορία» του Γκιουλέν αριθμεί εκατοντάδες σχολεία στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική, καθώς κι ένα πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη (το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, από το οποίο εξαρτάται περίπου το 1/3 της οικονομίας της χώρας), με τους μαθητές σε αυτά, να θεωρούνται ήδη «οι αυριανοί άνθρωποι του συστήματος».

Το σύστημα Γκιουλέν, ήδη αποδίδει καρπούς καθώς ο πρώην ιμάμης έχει καταφέρει να αποκτήσει τις δικές του φωνές παντού, ακόμη και μέσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Και οι καρποί της πολιτικής που εδώ και χρόνια ακολουθεί ο ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ, πρόσφατα έδειξαν και το πόσο ενόχλησαν την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία αποφάσισε να κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (φροντιστήρια ιδιοκτησίας Γκιουλέν) που προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εισαγωγικές στα τουρκικά πανεπιστήμια, εξετάσεις. Απόφαση που οδήγησε βέβαια σε ανοιχτή κόντρα τους οπαδούς του Γκιουλέν με τους οπαδούς της κυβέρνησης.


…και ο νικητής των δημοτικών εκλογών

Την Τετάρτη το βράδυ, ο Γκιουλέν – που προτιμά να παραμένει στην αφάνεια – διέψευδε κάθε εμπλοκή του στις τελευταίες εξελίξεις. Ο – υπόγειος – πόλεμος του ωστόσο με τον Ερντογάν συνεχίζεται. Όσο για το ποιος θα είναι ο νικητής; «Η απάντηση θα δοθεί στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, και κυρίως θα καθοριστεί από το ποιος θα κερδίσει την Κωνσταντινούπολη» λένε ήδη οι αναλυτές, αναφερόμενοι στους δυο ισλαμιστές μονομάχους. Υπάρχει βέβαια και η άποψη του Ρουσέν Τσακίρ, αρθρογράφου της Vatan που μόλις πρόσφατα έγραφε ότι «αυτό που τώρα ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον, δεν είναι τόσο το ποιος (από τους δυο) θα κερδίσει, αλλά το ποιος θα χάσει – ή τουλάχιστον το ποιος θα χάσει λιγότερο…».

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…