Πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

Μικρή άνοδο θα σημειώσει σήμερα, Τετάρτη - σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία - η θερμοκρασία, κυρίως στα νότια της χώρας, θα συνεχιστούν ωστόσο οι οι χιονοπτώσεις, πυκνές μάλιστα κατά τόπους, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

5875fa711dc524e8028b4764

Στις υπόλοιπη χώρα, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί, 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά, ενώ ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί, 4 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βελτίωση τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 0 (μηδέν) βαθμούς Κελσίου.


Η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά, ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -06 (μείον 6) έως 00 (μηδέν) βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις αναμένονται στα ηπειρωτικά, κατά τόπους πυκνές στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ στα βόρεια. Άνεμοι στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα, νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα την Ήπειρο, δημιουργώντας προβλήματα στους οδικούς άξονες.

Ήδη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και της ‘Αρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι.

Η Πολιτική Προστασία από χθες έχει ρίξει αλάτι σε πολλούς δρόμους, ειδικά έξω από τα νοσοκομεία.


Στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Από την Τροχαία της Ηπείρου, την επόμενη ώρα αναμένεται λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στους δρόμους.

Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Στην Πρέβεζα, την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων -Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση.

Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο, αλλά και στον δήμο Ζηρού. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο, από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς. Με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία, καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα, νότιοι νοτιοδυτικοί, 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει, από τη νύχτα, τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ, με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο, ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά. Τα αυτοκίνητα κινούνται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές.


Επίσης, έχουν διακοπεί οι αστικές συγκοινωνίες, όχι μόνο προς τα προάστια, αλλά και στο κέντρο του Βόλου. Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση προς τις Α’ και Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου και προς την Λάρισα, όπου επιχειρούν πολλά εκχιονιστικά της Περιφέρειας. Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην πόλη της Λαμίας, από τα ξημερώματα σημειώνεται ισχυρή χιονόπτωση. Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, ενώ προβλήματα παρατηρούνται στην κίνηση των οχημάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει το βάρος, ώστε να υπάρχει πρόσβαση προς το νοσοκομείο της πόλης, καθώς όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι έχουν σοβαρά προβλήματα και σε πολλούς, ιδιαίτερα περιφερειακούς, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Την ίδια στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μείνει ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τη Στυλίδα μέχρι τα Καμένα Βούρλα. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες στο εθνικό δίκτυο Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο τμήμα, από το 160 χλμ στον Αγιο Κωνσταντίνο μεχρι τις Ράχες, στο 240 χλμ.

Πριν από λίγο, η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων του νομού Φθιώτιδας. Έτσι, στα κρίσιμα σημεία, οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τα φορτηγά και λεωφορεία και δεν τους επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε προς τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη είτε προς την Αθήνα.

Στον πάγο για τέταρτη μέρα Σκόπελος – Αλόννησος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι σε Αλόννησο και Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι.

Αργά χθες το βράδυ, κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό “Πρωτεύς” με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου. Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι, έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία.


Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό, αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης. Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας.

Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες, διάρκειας 6 ωρών, των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίστηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι περίπου 25 ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

«Λευκά» προβλήματα και σε Τρίκαλα – Καρδίτσα

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, θέτοντας σε επιφυλακή τις δημοτικές Αρχές και τις περιφερειακές ενότητες των νομών. Με απόφαση της δημοτικής Αρχής στην Καρδίτσα, όλα τα σχολεία είναι και σήμερα κλειστά. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ωστόσο, λειτουργούν κανονικά.

Στα Τρίκαλα, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου, τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Ανοιχτοί είναι, αντιθέτως, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου. Η απόφαση λαμβάνεται εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, αλλά και των νέων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν. Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.

Κυκλάδες, Κρήτη

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτη. Άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί, 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά, δυτικοί βορειοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πρόσκαιρα, κατά τόπους, θα είναι ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις βορειότερες περιοχές. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί, 4 με 5, γρήγορα 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη

Στο ανατολικό Αιγαίο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Στα υπόλοιπα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, με παροδικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι στα δυτικά και βόρεια, βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Παγετός θα επικρατήσει κατά τόπους, στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…