Newsroom

Newsroom

Ποιες είναι οι τροφές που χαρίζουν μακροζωία

Η… πολυπόθητη μακροζωία φαίνεται να αποτελεί έναν συνδυασμό πραγμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου της μακροβιότητας οφείλεται…

trofima 1

Η… πολυπόθητη μακροζωία φαίνεται να αποτελεί έναν συνδυασμό πραγμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου της μακροβιότητας οφείλεται στα γονίδια, ενώ οι πιο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το προσδόκιμο επιβίωσης είναι παράγοντες συμπεριφοράς, όπως η υπερφαγία, η ακατάλληλη διατροφή, το υπερβολικό αλκοόλ και τα φάρμακα, καθώς και το πώς αντιδρά κάποιος στο στρες. Δίνοντας βάση στο διατροφικό κομμάτι, βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, όμως μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό στο πλαίσιο ενός υγιεινού lifestyle. Ποιες είναι αυτές;

Γιαούρτι, το ελληνικό

Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του ικανότητα, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης και περιέχει «καλά» βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων. Τα ίδια βακτήρια φαίνεται να περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.

Φάτε μάτια ψάρια

 Το ψάρι είναι πηγή ω-3 λιπαρών που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στις αρτηρίες και προστατεύουν από αρρυθμίες. Για επιπλέον… μακροζωία προτιμήστε ψάρια πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά όπως είναι ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Η γλυκιά αμαρτία

Τα ροφήματα που είναι φτιαγμένα από μεγάλη ποσότητα μαύρης σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βοηθούν στην διατήρηση της καλής λειτουργίας των αγγείων. Η διατήρηση των αγγείων σε «νεανικά» επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη τύπου ΙΙ, παθήσεων των νεφρών και άνοιας.

Eλαιόλαδο, το παρθένο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων και της εμφάνισης καρκίνου. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίζουν εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων.

Ακόμα ένα ποτηράκι

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους και την απώλεια μνήμης που συνοδεύει τις μεγάλες ηλικίες. Οποιοδήποτε είδος αλκοολούχου ποτού φαίνεται να έχει τέτοια οφέλη, αλλά το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το «γέρασμα» των κυττάρων.

Όσπρια, τα ταπεινά

Τα όσπρια κάποτε ήταν το φαγητό του… φτωχού, σήμερα όμως είναι αναγκαία για την καλύτερη υγεία. Τα όσπρια αποτελούν τροφή-ασπίδα απέναντι σε βαριές ασθένειες που μπορούν να προκύψουν από την εξάντληση του οργανισμού, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν εμφανίζουν έντονα αντιοξειδωτική δράση. Σε αυτές αποδίδονται αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και η δράση τους ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια, είναι πλούσια σε γ-τοκοφερόλες αλλά και βιταμίνη Ε, συστατικά τα οποία βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έτσι ώστε να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών με σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Βατόμουρα
 

Τα γνωστά μας μούρα περιέχουν ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση των κυττάρων. Η οξείδωση των κυττάρων σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα.

Σκόρδο, το… αρωματικό

 Το σκόρδο έχει φανεί πως έχει προστατευτική δράση για την καρδιά, αλλά και τα κύτταρα του εγκεφάλου, ενώ είναι αποτοξινωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, το σκόρδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και να βοηθά στην πηκτικότητα του αίματος. Μια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων.

Άγρια φυλλώδη λαχανικά

 Τα άγρια φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα (όπως η γλιστρίδα και τα βλήτα), αποτελούν εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, μια από τις σπουδαιότερες κατηγορίες αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη μακροζωία δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα και ευθύνονται για τη γήρανση.

Πηγή: www.in2life.gr

 

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…