Newsroom

Newsroom

Ποιες ασθένειες χτυπούν τους Ελληνες εν μέσω κρίσης!

42% στους άνδρες 52% στις γυναίκες Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Δεκάδες σοβαρές ασθένειες…

astheneia

42% στους άνδρες 52% στις γυναίκες Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Δεκάδες σοβαρές ασθένειες πλήττουν τους Ελληνες· και μάλιστα εν μέσω Μνημονίου εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Τις επιπτώσεις άλλωστε της οικονομικής κρίσης τις ζούμε στο… πετσί μας και πλέον αποτυπώνονται και στους δείκτες υγείας που όμως μέχρι σήμερα καταγράφονται σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο, αφού επίσημες καταγραφές από την Πολιτεία δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες, 52% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα, η αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων και η επιδείνωση αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης, που αποτελούν και απόρροια της κρίσης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα περιλαμβάνονται επίσης στα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών κάθε κράτους.

Από την άλλη, η ανεργία ή η εργασιακή επισφάλεια που κυριαρχούν στη χώρα μας, οι συνθήκες ζωής κατά τα πρώιμα χρόνια, ο εθισμός στον καπνό, στην αιθανόλη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, το καθημερινό άγχος, τα διατροφικά προβλήματα, η φτώχεια, οι διακρίσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη δικτύων υποστήριξης αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β (HBV) υπολογίζονται σε περίπου 300.000, οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C (HCV) σε 200.000, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών με λοίμωξη HIV.

Το κύριο πρόβλημα με τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV είναι ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αγνοεί ότι έχει τη λοίμωξη.

Η έλλειψη έγκυρων δεδομένων σχετικά με τη διασπορά των ηπατιτίδων και της λοίμωξης HIV έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι αποτελεί σημαντικό φραγμό στην ανάπτυξη αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσής τους τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ομως το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού που να μας δίνουν έγκυρα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Αγγελο Χατζάκη, οργανώνει την εκπόνηση δύο εθνικών μελετών ώστε να υπάρχουν επίσημα πια στατιστικά δεδομένα και να μπορεί να σχεδιαστεί μια εθνική στρατηγική.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) και η έρευνα Hprolipsis θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και θα εκπονηθούν από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να καταγράψουν μεταξύ άλλων και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού. enet.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…