Newsroom

Newsroom

Μπομπ Χόσκινς: από τη "Μόνα Λίζα" έως το "Χουκ"

Μπομπ Χόσκινς

bob hoskins 0

Δεν έχουν κλείσει δυο χρόνια ακόμα από την εποχή που ο βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόσκινς προκάλεσε θλίψη στην παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την υποκριτική επειδή πάσχει από την νόσο του Πάρκινσον. Από την Τετάρτη 30 Απριλίου όμως, ο εξαιρετικός αυτός άνθρωπος του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης δεν βρίσκεται στην ζωή. Ο Χόσκινς πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 71 ετών.

Γενημένος στις 26 Οκτωβρίου του 1942 στο Μπέρι του Σεντ Εντμουντ στο Σάφολκ της Αγγλίας, ο Χόσκινς μετρούσε τέσσερις δεκαετίες καριέρας και τεράστιες επιτυχίες στον κινηματογράφο. Περιέργως η παιδεία του ήταν περιορισμένη (εγκατέλειψε το σχολείο στα 15) αλλά το πάθος του για την γλώσσα και την φιλολογία ήταν τεράστιο.

Όπως έχει συμβεί με αρκετούς ηθοποιούς, ο Χόσκινς μπήκε στον χώρο του θεάτρου περισσότερο από τύχη παρά απο σχεδιασμό: συνόδευε έναν φίλο του σε μια οντισιόν, έγινε ένα μπέρδεμα και κατέληξε να πάρει ο ίδιος τον ρόλο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1972 (στην σειρά «The main chance») αλλά η πρώτη τεράστια επιτυχία του ακολούθησε το 1978 με την σειρά εποχής «Pennies from heaven»: ο ρόλος του πλανόδιου πωλητή  Αρθουρ Πάρκερ που έχει μουσικό αυτί και μουσική φαντασία εκτόξευσε την καριέρα του Χόσκινς στα ύψη.

Δυο χρόνια αργότερα, το 1980, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του, το «Βρώμικο Σαββατοκύριακο» του Τζον Μακένζι, ένα βίαιο γκανγκστερικό δράμα τοποθετημένο στους κακόφημους δρόμους του Λονδίνου. Η δεκαετία του 1980 βρήκε τον Χόσκινς στα φόρτε του γιατί κατά την διάρκειά της έπαιξε σε πολύ ωραίες ταινίες όπως το «Brazil» του Τέρι Γκίλιαμ, το «Κότον κλαμπ» του Φράνσις Κόπολα, το «Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ» του Μπομπ Ζεμέκις  κι φυσικά στο αριστούργημα του Νιλ Τζόρνταν «Μόνα Λίζα». Ο ρόλος του Τζορτζ, ενός γκάνγκστερ με καλή ψυχή οδήγησε τον Χόσκινς για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ και του χάρισε το βραβείο ερμηενίας στο φεστιβάλ των Κανών και την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία. Χαρακτηριστικός ρόλος του ήταν επίσης εκείνος του Τζ. Εντγκαρ Χούβερ στο «Νίξον» του Ολιβερ Στόουν και ενός από τους πειρατές στο «Καπτεν Χουκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Κατά καιρούς ο Χόσκινς είχε δείξει ενδιαφέρον και για την σκηνοθεσία. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε είναι η «Τσιγγάνα μάγισσα», παραγωγής 1988.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η σύζυγός του, Λίντα, και τα παιδιά του αναφέρεται: «Είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο του αγαπημένου μας Μπομπ. Ο Μπομπ πέθανε στο νοσοκομείο χθες το βράδυ περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, από πνευμονία. Ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτή την φάση και σας ευχαριστούμε για τα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης».

Του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Πηγή: tovima.gr (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=591300)

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…