"Πέρσες" για μία μόνο παράσταση στη Θεσσαλονίκη

«Πέρσες»

perses

Η παράσταση «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ  ΙΙFUT, στα φαρσί, έρχεται στη Θερινή Αυλαία για μία μόνο παράσταση στις 9 Ιουλίου 2014, στις 21:30. Στη φετινή εκδοχή, έξι νέοι άντρες ηθοποιοί, 5 Έλληνες και ένας Ιρανός, υποδύονται όλους τους ρόλους στο επικό έργο του Αισχύλου, “Πέρσες”, στην ιστορική μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά.

Η Άτοσσα ερμηνεύεται από τον ηθοποιό Κώστα Μητρόπουλο , ο οποίος επωμίζεται και τον ρόλο του Ξέρξη. Στη θέση του φαντάσματος του Δαρείου, ο Ιρανός ηθοποιός Αράς Χαμεντιάν, αποδίδει το ρόλο του στα φαρσί.

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης ανέβηκε στην Τεχεράνη, τον Μάιο του 2011,  με 14 Ιρανούς ηθοποιούς στο Διεθνές Φεστιβάλ  ΙΙFUT, στα φαρσί, στην μετάφραση του πέρση ποιητή Fuad Rouhani. Ελληνική της εκδοχή παίχτηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στο θέατρο «Εν Αθήναις» από τον Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο του 2012.

Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και είναι επίσης είναι η πρώτη που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα και πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα.

Το μέγεθος της δύναμης που χρησιμοποίησε ο Ξέρξης για αυτή την εκστρατεία, καθώς και η ευφυής λύση που επινόησε προκειμένου να περάσει τα στενά του Ελλήσποντου το πολυπληθές στράτευμα, την προέλευση του οποίου παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια ο χορός των γερόντων, μοιάζει τη μια στιγμή να τον κάνει υπερήφανο για την ελληνική νίκη, ενώ την άλλη να τον τρομάζει και να τον προβληματίζει. Ο Αισχύλος φαίνεται προβληματισμένος και επιφυλακτικός απέναντι σε ό,τι συνδέεται με την υπερβολή και την αλαζονεία, χαρακτηριστικά τόσο του Ξέρξη όσο και των ενεργειών του, καθώς γνωρίζει ότι η άτη παγιδεύει τον άνθρωπο και τον ωθεί στην τιμωρία.

Συντελεστές

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Μάκης Φάρος
Σκηνογραφία- Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη
Φωτισμοί: Κυριάκος Ελευθεριάδης
Βοηθός Σκηνογράφου: Γεωργία Τοουλάκου
Φωτογραφίες: Αγγελική-Ειρήνη Μήτση , Ηλίας Φλωράκης
Αφίσα: Sugahtank Γιάννης Ρουμπάνης
Παίζουν: Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Γιώργος Πέππας, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Αράς Χαμεντιάν

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10€
Φοιτητικό – Ανέργων – ΑΜΕΑ: 5€

Πληροφορίες εκδήλωσης

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη, +30 231 029 1111,

Θερινή Αυλαία
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ, πλησίον περιπτέρου 16
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014, στις 21:30

Είσοδος 5 – 10 ευρώ

 

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…