Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

592be36d1dc524d81a8b4601

Ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στη Χαλέπα Χανίων στις 18 Οκτωβρίου 1918 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το 1984 και διατήρησε τα ηνία της παράταξης επανεκλεγόμενος παρά την ήττα του στις εκλογές του 1985. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1990-1993 ενώ βουλευτής ήταν μέχρι το 2004.

Αναλυτικά, το βιογραφικό του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προερχόταν από οικογένεια Κρητών με μακρά πολιτική παράδοση. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τις Γερμανικές αρχές. Ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό της αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη. 

Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς με κόμματα του κέντρου μέχρι το πραξικόπημα του 1967. Αναλαμβάνει για πρώτη φορά Υφυπουργός Οικονομικών το 1951 και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού. 

Την 21η Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία και τον Αύγουστο του 1968 διαφεύγει στο εξωτερικό και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Οκτώβριο του 1973 με την άρση του Στρατιωτικού Νόμου επιστρέφει στην Ελλάδα και φυλακίζεται ξανά από το καθεστώς Ιωαννίδη. 

Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων Το Μάιο του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. 

Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ν.Δ. και το καλοκαίρι του 1989, με δική του πρωτοβουλία, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Αριστεράς, η κυβέρνηση Τζανετάκη. Μεσολαβεί η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον Απρίλιο του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ορκίζεται Πρωθυπουργός. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ και του απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Πρόεδρου του κόμματος. Από τότε εκλέγεται βουλευτής μέχρι το 2004.

Διαβάστε σχετικά:

Το «αντίο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πατέρα του

Το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Μπακογιάννη: Ο πατέρας μου είχε το θάρρος να πει αλήθειες

Με ποίημα αποχαιρετά τον παππού του ο Κ. Μπακογιάννης

Όταν ο Φλωράκης χειροκροτούσε στη Βουλή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Η ιστορική χειραψία Μητσοτάκη – Παπανδρέου στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…