Newsroom

Newsroom

Πενήντα πέντε χρόνια από το πρώτο debate – Η νίκη του Κένεντι (φωτο+video)

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την πρώτη τηλεμαχία- debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών που μεταδόθηκε ζωντανά. Επρόκειτο για την τηλεμαχία τις 26ης Σεπτεμβρίου 1960 μεταξύ Νίξον και Κένεντι ενόψει των εκλογών για τον προεδρικό αξίωμα.

1 2426

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την πρώτη τηλεμαχία- debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών που μεταδόθηκε ζωντανά.
Επρόκειτο για την τηλεμαχία τις 26ης Σεπτεμβρίου 1960 μεταξύ Νίξον και Κένεντι ενόψει των εκλογών για τον προεδρικό αξίωμα.

debate4a
Οι πολίτες των ΗΠΑ καθηλώθηκαν στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία. Σε ένα στούντιο στο Σικάγο, με 4 δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα δίκτυα της χώρας, ο υποψήφιος με τους δημοκρατικούς θα αντιμετώπιζε τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων. 80.000.000 κάτοχοι τηλεοράσεων περίμεναν τη μεγάλη ώρα των μονομάχων.
Πριν την αναμέτρηση οι δημοσκοπήσεις υπέρ του Ρίτσαρντ Νίξον χτυπούσαν «κόκκινο». Όλοι προέβλεπαν έναν περίπατο του Νίξον και την καταβαράθρωση του Τζον Κένεντι.

debate4
Και όμως το πρώτο debate στην ιστορία άλλαξε μέσα σε μια ώρα το ρεύμα των ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στον Νίξον και επέλεξαν να ψηφίσουν τον Κένεντι. Τι είχε συμβεί; Ο Νίξον σίγουρος για τη νίκη του και με την αυτοπεποίθηση του φαβορί, αρνήθηκε να τον βάψουν πριν βγει στο γυαλί. Λίγες ημέρες πριν όμως είχε βγει από το νοσοκομείο από κάποιο πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στο πόδι.

Στις οθόνες φαινόταν χλωμός και καταβεβλημένος, ενώ τα φώτα του στούντιο και η ζέστη που δημιουργούσαν τον έκαναν να φαίνεται συνεχώς ιδρωμένος. Το επιτελείο του έκανε άλλο ένα βασικό λάθος. Η γενικότερη εικόνα του Νίξον ήταν αυτή ενός αγχωμένου ανθρώπου και σίγουρα όχι εκείνη ενός πρόεδρου.

debate2
Ο Κένεντι αντιθέτως απαντούσε αμέσως με ευφράδεια και ουσιαστικά από την τηλεόραση «μπήκε» σαν ένας καλοδεχούμενος επισκέπτης στα σαλόνια του κόσμου.
Εκείνη την εποχή 9 στους 10 Αμερικάνους είχαν τηλεοράσεις στο σπίτι τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός πως όσοι δεν είδαν το debate, αλλά το άκουσαν ζωντανά από το ραδιόφωνο (μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση) θεώρησαν ότι ο Νίξον ήταν ο νικητής. Όσοι όμως το είδαν στην τηλεόραση τάχθηκαν υπέρ του Κένεντι.
Τις εκλογές του 1960 κέρδισε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με διαφορά 100.000 ψήφων.