Newsroom

Newsroom

Παυλόπουλος: Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί χωρίς κυρώσεις τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητεί χωρίς κυρώσεις τη Συνθήκη της Λωζάνης, είτε ευθέως είτε και εμμέσως» κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association στο Προεδρικό Μέγαρο.

58f905551dc5242b588b49f8

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία διασφαλίζει, μέσα στην ταραγμένη περιοχή μας, όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και τα σύνορα της Ε.Ε., τονίζοντας εκ νέου ότι τα σύνορα της Ε.Ε. είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται από αυτά. «Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να στηριχθεί ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα σύνορα αυτά είναι απολύτως σεβαστά, επομένως, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απολύτως σεβαστή» πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα κάνει το χρέος της για το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα, γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά». Σημείωσε όμως πως «δεν μπορεί να μην έχει την αλληλεγγύη των εταίρων της, τουλάχιστον στην Ε.Ε.», προσθέτοντας όμως πως και πέραν της Ε.Ε., το ότι φέρει ένα δυσβάσταχτο βάρος η Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό». Πρόσθεσε πως όταν λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την περιοχή, δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν το ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν επιπτώσεις σε χώρες οι οποίες δεν ευθύνονται διόλου για τις πολεμικές επιχειρήσεις τις οποίες ζούμε σήμερα στη Μ. Ανατολή και κυρίως στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό και πρόσθεσε ότι ο ελληνισμός -Ελλάδα και Κύπρος- επιδιώκουν οπωσδήποτε μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…