Newsroom

Newsroom

Πασίγνωστα τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία – Aπό τον David Bowie στους Rolling Stones

Aπό το "We Are the Dead" του David Bowie μέχρι το Firework της Katy Perry, πολλά διάσημα τραγούδια είναι στην πραγματικότητα εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία.

5745c8ef1dc524b43b8b4718

Το τραγούδι Wuthering Heights της Kate Bush είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Emily Bronte. Το τραγούδι περιγράφει την ιστορία του γοτθικού μυθιστορήματος, το οποίο ερμηνεύει η τραγουδίστρια – μύθος με την ιδιαίτερη φωνή. Το απόκοσμο και σκοτεινό πνεύμα του βιβλίου αποκτάει με αυτόν τον τρόπο μία διαφορετική εκδοχή. Οι δύο γυναίκες μάλιστα έχουν την ίδια μέρα γενέθλια!


Το τραγούδι We are the dead του David Bowie έχει αναφορές στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ. Ο τίτλος του κομματιού είναι εμπνευσμένος από την εσωτερική καταπίεση του ανθρώπου και την επικείμενη φυλάκιση του πρωταγωνιστή από την αστυνομία σκέψης. Ένα μεγάλο μέρος από τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ προορίζονταν για μία θεατρική παραγωγή του μυθιστορήματος, ωστόσο ο Μπάουι δεν κατάφερε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα.


Το τραγούδι Atticus των Noisettes είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λι, με σαφείς αναφορές στο βιβλίο από τον πρώτο στίχο και συμβολισμούς για την ανθρώπινη ακεραιότητα και το θάρρος. 


Το τραγούδι Banana Co των Radiohead είναι εμπνευσμένο από το ιστορικό μυθιστόρημα του μετρ του μαγικού ρεαλισμού, Γκάμπριελ Γκαρθία Μάρκες, Εκατό Χρόνια Μοναξιάς. Το συγκεκριμένο γκρουπ χρησιμοποίησε αρκετές φορές λογοτεχνικές αναφορές στα τραγούδια του, για αυτό και οι στίχοι του είναι συχνά τόσο σαγηνευτικοί.


Το κομμάτι Hurricane από τους Thirty Seconds to Mars εμπνέεται από το Κοράκι του Ένγκαρ Άλαν Πόε. Το διάσημο ποίημα αφηγείται τις αναμνήσεις μιας νεκρής γυναίκας που ονομάζεται Λενόρ. Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για μία πιστή αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, τα θέματα του τραγουδιού όπως το άγχος, ο θάνατος, οι χαμένες αγάπες παραπέμπουν άμεσα σε αυτό. 


Το Firework της Katy Perry είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Στο Δρόμο του Τζακ Κέρουακ. Οι στίχοι του τραγουδιού μάλιστα, παραπέμπουν άμεσα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του βιβλίου που μιλάει για τους τρελούς και τους κοινωνικά περιθωριοποιημένος. Ο πρώην σύζυγος της τραγουδίστριας, Russel Brand μάλιστα, ήταν μεγάλος θαυμαστής του Κέρουακ. 


Το Ramble On των Led Zeppelin έχει αναφορές στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Σε αυτό το κλασικό τραγούδι, μία γυναίκα και όχι το περίφημο δαχτυλίδι, είναι το αντικείμενο εμμονής του αφηγητή. Το σκυλί του Ρόμπερτ Πλαντ μάλιστα είχε πάρει το όνομα του από τον χαρακτήρα Άραγκον, καθώς όπως φαίνεται η σχέση του συγκροτήματος με τα μυθιστορήματα του Τόλκιν ήταν εξαιρετικά στενή. 


Το πασίγνωστο τραγούδι Sympathy for the Devil των Rolling Stones είναι εμπνευσμένο από το σουρρεαλιστικό και αντισταλινικό βιβλίο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Στην αρχή του μυθιστορήματος, ο Σατανάς μεταμφιεσμένος πλησιάζει δύο άνδρες στη δεκαετία του 1930 στη Ρωσία, οι οποίοι συζητούν για την ύπαρξη του Ιησού Χριστού. Ο Mick Jagger μιμείται στο τραγούδι τη φωνή του διαβόλου. Ο Μικ Τζάγκερ είχε αναφέρει επίσης, πως για αυτό το τραγούδι, επηρεάστηκε και από τον «καταραμένο» ποιητή Σαρλ Μπωντλαίρ.


Πηγή: Guardian

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…