Παραλίγο στα χέρια των Λάτση – Μπόμπολα το φιλέτο του ιδρύματος Χατζηκώνστα

Εκτός από την εξαΰλωση των αποθεματικών του ιδρύματος Χατζηκώνστα, που απ’ ό,τι φαίνεται σκορπίστηκαν σε μετοχές αντί να αξιοποιούνται για τα άπορα παιδιά, παραλίγο να εκμισθωθεί και το ακίνητο – φιλέτο από κοινοπραξία των Λάτση – Μπόμπολα. Την απόπειρα εκμίσθωσης του κτιρίου, που στεγάζει παιδιά και υπηρεσίες, μπλόκαρε δικαστική απόφαση, όχι μόνο επειδή επρόκειτο για ανώφελη πράξη, αλλά κυρίως γιατί δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση των παιδιών.

58736c9b1dc524db1c8b45bb

του Άγγελου Προβολισιάνου

Επί ημερών του εξαδέλφου της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη, το ακίνητο που φιλοξενεί τα παιδιά και τις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος παραλίγο να καταλήξει στην κοινοπραξία Lamda και Reds ΑΕ, συμφερόντων Λάτση και Μπόμπολα αντίστοιχα. 

Το «φιλέτο» έκτασης περίπου 26 στρεμμάτων βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, απέναντι από το Golden Hall, το οποίο και ανήκει στη Lamda Development. Το 2007 το ίδρυμα προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την 50ετη εκμίσθωση του ακινήτου, με την προαναφερθείσα κοινοπραξία να πλειοδοτεί. Σκοπός ήταν το γκρέμισμα των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η ανέγερση νέων κτιρίων για εμπορική χρήση.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή εκτός του ότι δεν ήταν επωφελής για το ίδρυμα, δεν υπήρχε και σαφή πρόβλεψη για το που θα μεταφέρονταν τα οικότροφα παιδιά. Ως εκ τούτου, η εκμίσθωση του ακινήτου προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με πολίτες, συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και το δήμο Χαλανδρίου να προσφεύγουν στο Εφετείο Αθηνών για την αναίρεση της εν λόγω εκμίσθωσης.

Όπως σημειώνεται στην 2196/2008 απόφαση του Εφετείου: «Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι τα έξοδα για τη μεταστέγαση του οικοτροφείου και των υπηρεσιών του σε άλλο αντίστοιχο ακίνητο, μαζί με τα μισθώματα που απαιτούνται, για το νέο ακίνητο και τα τυχόν έξοδα που θα προκύψουν, λόγω της φύσης ή της ιδιαιτερότητας του νέου ακινήτου, αθροιζόμενα θα είναι λιγότερα από τα έσοδα που θα προέλθουν από την εκμίσθωση του ιδιόκτητου ακινήτου, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική οικονομική διαφορά για να αυξηθούν οι πόροι του ιδρύματος και να ενισχυθούν έτσι περισσότερα παιδιά».

Εν ολίγοις, δεν αποσαφηνιζόταν με κανέναν τρόπο πως η εκμίσθωση ήταν μία προσοδοφόρα πράξη για το ίδρυμα, με το χειρότερο να είναι πως -σύμφωνα πάντα με όσα αναγράφονται στην απόφαση του Εφετείου- δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το που θα πάνε αυτά τα παιδιά.

«Κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε για το αν υπάρχουν διαθέσιμα για μίσθωση, για πόσο διάστημα και με ποιους όρους, ακίνητα, αντίστοιχα με το ιδιόκτητο του ιδρύματος, για την τοποθεσία στην οποία αυτά βρίσκονται, για το κόστος της μεταστέγασης, για το μηνιαίο για τέτοια ακίνητα μίσθωμα, για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετες πάγιες ή μηνιαίες δαπάνες, για το τι πρόκειται να γίνει όταν λήξει η μακροχρόνια μίσθωση του ιδιόκτητου ακινήτου και ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής των νέων κτιρίων σ’ αυτό. Τέτοια στοιχεία καθόλου δεν προσκομίσθηκαν, ο δε μάρτυρας του ιδρύματος, Βασίλειος Σγουρός, σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε αορίστως και ασαφώς ότι θα μεταφερθούν σε άλλο κατάλληλο ακίνητο» αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου.

Έτσι, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης εκμίσθωσης του ιδιόκτητου ακινήτου στην κοινοπραξία Λάτση και Μπόμπολα. Η διοίκηση του ιδρύματος συνέχισε την προκλητική συμπεριφορά, κάνοντας με τη σειρά της αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο, όμως η δίκη διεκόπη -σύμφωνα με δικηγορικές πηγές- βιαίως. Ο λόγος ήταν ότι απεβίωσε ένας εκ των διαδίκων που αντιδρούσε στην εκμίσθωση, με αποτέλεσμα η διαδικασία να «παγώσει» οριστικά.

Η απάντηση Πανεθυμιτάκη

«Δεν ήταν εκμίσθωση, αλλά εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του ακινήτου. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν όροι δόμησης και οι ενοικιαστές δεν θα μπορούσαν να χτίσουν. Ούτε σήμερα υπάρχουν» απάντησε για το ζήτημα ο Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης.

Διαβάστε επίσης: Τζόγαραν την περιουσία του Ιδρύματος Χατζηκώνστα – Πώς εμπλέκεται η Ντόρα Μπακογιάννη

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…