Παραίτηση και Παπαδημητρίου μετά από Αντωνοπούλου – Τι είπε με Τσίπρα

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός και την παραίτησή του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου.

5a9504c81dc5243a488b45c9

Λίγες ώρες μόνο μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο κ. Παπαδημητρίου, από την Τρίπολη που βρίσκεται για το περιφερειακό συνέδριο, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτηση του.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαδημήτριου αναφερόταν και εκείνος στα δημοσιεύματα με το ρεπορτάζ για το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε η σύζυγος του και υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τηλεφώνημα έγινε περίπου τα μεσάνυχτα με τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή την παραίτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε μαζί με τον κ. Παπαδημητρίου και όπως αναφέρουν πληροφορίες, συμφώνησαν να συναντηθούν.

Εκείνο που δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο είναι αν αυτή η συνάντηση θα γίνει στην Τρίπολη, που μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός ή αν θα γίνει μετά την επιστροφή τους, στην Αθήνα. 

Τα σενάρια και η σεναριολογία για ανασχηματισμό μετά και από δυο υπουργούς παραιτημένους μέσα σ’ ένα 24ωρο, αρχίζουν ολοένα και φουντώνουν. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν επιβεβαιώνεται σενάριο για ευρύ ανασχηματισμό. Σήμερα όμως αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο της αντικατάστασης του ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου.

Υπάρχουν, θυμίζουμε πλέον, τρεις κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Η πρώτη αφορά το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του υφυπουργού κ. Ζουράρι, το δεύτερο το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας, μετά την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου και το τρίτο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας. 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση για την παραίτηση Παπαδημήτριου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».

Η παραίτηση Αντωνοπούλου

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου. Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα που αποκάλυπταν το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η τέως υπουργός ύψους 1000 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του πρωθυπουργού καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Νωρίτερα χθες, η κα Αντωνοπούλου έδωσε την απάντησή της. Δήλωσε πως έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων ενώ έθετε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Το ρεπορτάζ για το επίδομα ενοικίου που έλαβε η Αντωνοπούλου


Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αιτήθηκε το επίδομα ενοικίου κάνοντας χρήση της διάταξης του Ν. 4336/2015 ο οποίος στο άρθρο 25 περί χορήγησης δαπανών προβλέπει το εξής:

«Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α΄ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015».

Στη διάταξη δεν έχουν συμπεριληφθεί εισοδηματικά κριτήρια καθώς, όπως είναι λογικό, κανένας βουλευτής ή εξωκοινοβουλευτικός υπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει χρήση της αν υπήρχαν.

Η αναπληρώτρια υπουργός η οποία ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (σ.σ διέμενε στη Νέα Υόρκη), έκανε χρήση της εν λόγω διάταξης παρά το γεγονός ότι διαθέτει, σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες της, ακίνητο στη Γλυφάδα σχεδόν 32τ.μ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κα Αντωνοπούλου εμφανίζεται να εισέπραξε ετησίως 12.000 ευρώ για διαμονή από 1-9-2015 έως 31-8-2016. Με νέα σχετική απόφαση, από 1-10-2016 έως 31-12-2016 έλαβε ακόμη 3.000 ενώ από 1-8-2016 έως και 30-11-2017 έλαβε 4.000 ευρώ. Συνολικά, η κα Αντωνοπούλου, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή της, εισέπραξε 23.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με δήλωσή της στο υπουργείο Εργασίας στην οποία δήλωσε μόνιμη κάτοικος ΗΠΑ, η κα Αντωνοπούλου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον νοµό Αττικής.

Τονίζεται επίσης πως η παλαιότερη απόφαση 6701/27.12.1994 (Α΄ 234), τόνιζε πως τα έξοδα διαμονής πληρώνονται με κρατική δαπάνη μόνο σε βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα. Η διαμονή τους θα ήταν δωρεάν μόνο για τέσσερις διανυκτερεύσεις την εβδομάδα σε ξενοδοχεία κοντά στο Κοινοβούλιο.

Αντωνοπούλου: Επιστρέφω τα χρήματα του επιδόματος ενοικίου – Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού

Δήλωση – απάντηση στο ηθικό ζήτημα που προέκυψε εναντίον της με την είσπραξη επιδόματος ενοικίου έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου. Δήλωσε πως έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων ενώ έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

«Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων», αναφέρει στη μακροσκελή ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια υπουργός.

διαβάστε περισσότερα εδώ

Η αντίδραση Τσίπρα και η παραίτηση Αντωνοπούλου

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε για το ζήτημα με την Ράνια Αντωνοπούλου το πρωί της Δευτέρας. Της εξέφρασε την άποψή του πως δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αν. υπουργό (σ.σ. την Ρ. Αντωνοπούλου). Τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Και, από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη δική της τοποθέτηση».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «γνώμη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση της σημερινής διάταξης», με τον κ. Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει σειρά ενεργειών που πήρε η σημερινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος αμοιβών βουλευτών και υπουργών.

Μετά την ανακοίνωση – απάντηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.