Newsroom

Newsroom

Πανεπιστημιακά συγγράμματα: Για ωμό εκβιασμό και πολιτική στόχευση κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας

Για ωμό εκβιασμό καθώς και για ξεκάθαρη πολιτική στόχευση έκανε λόγο το Υπουργείο Παιδείας για την ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ με την οποία προέκυψε μείζον ζήτημα την Τετάρτη για τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

59d646211dc5240e378b47f4

Η ηγεσία του υπουργείου αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως πρόκειται για έναν «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

«Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες», αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ το Υπουργείο προσθέτει: «Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος.

Την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες.

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ».

«Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν», καταλήγει το υπουργείο.

Τι δήλωσε στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο koutipandoras.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Πανεπιστημιακών Βιβλίων απηύθυνε έκκληση στον υπουργό να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε ο κ. Παπαζήσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν πληρωθεί καθόλου την περυσινή χρονιά, ενώ υπάρχουν και αρκετά χρωστούμενα από τον Μάιο του 2016, εδώ δηλαδή και περίπου ενάμιση χρόνο. Κατά τον Αλέξανδρο Παπαζήση το πρόβλημα αφορά περίπου 20.000 εργαζόμενους άμεσης εξάρτησης από τις επιχειρήσεις του κλάδου, πολλοί από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τι συμβαίνει με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…