Newsroom

Newsroom

Πάμπλο Πικάσο: Ζωγράφισε τον πρώτο του πίνακα σε ηλικία 9 ετών

Πικάσο

picasso1 0

Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία. Αν και οι συνεχείς μεταλλαγές του παρεξηγήθηκαν ως έλλειψη συνέπειας, ο Πικάσο θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αποτελεί η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο.

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973.

Και επειδή τα περισότερα στοιχεία της βιογραφίας του είναι λίγο πολύ γνωστά, ας θυμηθούμε μερικές πιο ιδιαίτερες πτυχές της ζωής του, όπως την ηλικία που ζωγράφισε τον πρώτο του πίνακα και την πρώτη λέξη που είπε όταν ήταν παιδί. 

To πλήρες όνομα του Πικάσο έχει 23 ολόκληρες λέξεις και 103 χαρακτήρες! Ο διάσημος ζωγράφος πήρε το όνομα του από πολλούς διαφορετικούς Αγίους και συγγενείς, ενώ τελικά υιοθέτησε το επώνυμο της μητέρας του καθώς θεωρούσε ότι του ταίριαζε καλύτερα. 

Το πλήρες όνομα του είναι το εξής:

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso 

Κινδύνευσε να πεθάνει στη γέννα

Ο Πικάσο κινδύνεψε να πεθάνει στη γέννα και η μαία νόμιζε ότι δεν θα κατάφερνε να επιζήσει. Ο θείος του όμως που ήταν γιατρός τον “αναγέννησε” με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Οι γιατροί εκείνη την εποχή συνήθιζαν να καπνίζουν πούρο. Έτσι και εκείνος φύσηξε με όλη του τη δύναμη τον καπνό στο πρόσωπο του μωρού και εκείνο αντέδρασε με κλάμα και με μια έντονη γκριμάτσα που σήμαινε ότι ήταν ζωντανό.

Η πρώτη λέξη που είπε ήταν μολύβι!

Ως γνήσιο καλλιτεχνικό ταπεραμέντο ή πρώτη λέξη που είπε ήταν  “piz” από το “lapiz” που στα ισπανικά σημαίνει μολύβι. Ο πατέρας του Ruiz που ήταν καλλιτέχνης φρόντιζε για την ανατροφή του με καλλιτεχνικά ερεθίσματα από την ηλικία των επτά ετών. Όταν ο Πικάσο έγινε 13 ετών, ο πατέρας του σταμάτησε να ζωγραφίζει, καθώς πίστευε ότι ο γιος του τον είχε ξεπεράσει σε ικανότητες.

Ολοκλήρωσε τον πρώτο του πίνακα σε ηλικία 9 ετών

Το 1890 ολοκλήρωσε τον πρώτο του πίνακα με τίτλο “Le Picador” σε ηλικία εννέα ετών. Η πρώτη του πιο ολοκληρωμένη δουλειά είχε τίτλο “Le Premier Communion” και ολοκληρώθηκε το 1895 όταν ήταν 15 ετών.

Le Picador 
by Pablo Picasso (1890)

Le Picador  by Pablo Picasso (1890)

Ήταν πολύ κακός μαθητής..

Αν και καλλιτεχνικά ήταν έτη φωτός μπροστά σε σχέση με τους συμμαθητές του ο Πικάσο ήταν απείθαρχος και συχνά οι καθηγητές του τον τιμωρούσαν. 

“Όταν με έβαζαν τιμωρία μου άρεσε γιατί έπαιρνα μαζί μου τα μολύβια μου και μπορούσα να ζωγραφίζω ανενόχλητος. Θα μπορούσα να μείνω έτσι για πάντα”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Θεωρήθηκε ύποπτος για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Όταν η Μόνα Λίζα είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911 η αστυνομία τον θεώρησε ύποπτο και τον είχε υπό κράτηση για ένα διάστημα. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος. 

Τα βουνά του Cezanne

Aγόρασε έναν πύργο το νότιο τμήμα της Γαλλίας το 1958, όταν ανακάλυψε ότι το τοπίο στο συγκεκριμένο σημείο είχε ζωγραφίσει πάνω από τριάντα φορές ο Cezanne. “Αγόρασα τα βουνά του Cezanne”, έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Πικάσο και η Coco Chanel

Η Coco Chanel έφερε τα χαρακτηριστικά ρούχα του Πικάσο με τις ρίγες στη μόδα το 1917 και από τότε έχουν παραμείνει στο προσκήνιο μέχρι και σήμερα.

Είχε ασχοληθεί με την ποίηση

Παρ’ ότι ζωγράφος ασχολήθηκε με την ποίηση και κάποια στιγμή έγραψε και δύο θεατρικά έργα επηρεασμένος από το κίνημα του σουρεαλισμού. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως θα έπρεπε να γίνει πιο γνωστός για τα ποιήματα παρά για τη ζωγραφική του.

Είχε πολλές γυναίκες και ερωμένες.

Μερικές από αυτές τις είχε ζωγραφίσει:

Marie-Thérèse Walter

Marie-Thérèse Walter 

Dora Maar

Dora Maar 

 

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…