Παιδικός βήχας: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Άρθρο της Δώρας Ευθυμίου

Άρθρο της Δώρας Ευθυμίου

Παιδίατρος

www.paidiatrosathome.gr

Τα περισσότερα παιδιά την εποχή αυτή υποφέρουνε από έντονο βήχα, ο οποίος πολλές φορές είναι ανησυχητικός και επίμονος, σε βαθμό που μπορεί να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Ο βήχας των παιδιών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων οφείλεται σε κάποια λοίμωξη της αναπνευστικής οδού: είτε από κοινό κρυολόγημα είτε από ιούς που προκαλούν λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, κοκίτη ή πνευμονία.  

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιό ευάλωτα και εμφανίζουν συχνά λαρυγγίτιδα, της οποίας κύριο  χαρακτηριστικό είναι  ο έντονος βαθύς  βήχας, η βραχνάδα στη φωνή και συχνά συριγμό στην αναπνοή. (σε μια τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε άμμεσα με τον/την παιδίατρο σας).

  •  Αν πρόκειται για μία τυπική ίωση τότε ο βήχας θα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, ρινική συμφόρηση. 
  • Απο την άλλη πλευρά ο  βήχας αν γίνεται χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικά αίτια ή και σε παιδικό άσθμα, μία από τις συχνότερες ασθένειες στα παιδιά, η οποία μάλιστα έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, αλλεργικά αίτια οδηγούν σε παιδικό άσθμα, η εκδήλωση του οποίου οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. 

Αν, λοιπόν, ο βήχας του παιδιού είναι επίμονος μπορεί αφορμή να έχει δώσει ναι μεν μία ίωση αλλά η αιτία μπορεί να είναι κάποια αλλεργία από την οποία υποφέρει το παιδί (π.χ. έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός τσιγάρου). Τα συνήθη συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι : ξερόβηχας,  είτε βήχας με “βράσιμο” και εμφανίζεται  ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες ή μετά από άσκηση.

Η συχνότητα του αλλεργικού βήχα μπορεί να ποικίλλει από μικρά επεισόδια βήχα ή συχνότερα και  έντονα επεισόδια ειδικά τη νύχτα. Επίσης, οι εποχές που το παιδικό άσθμα κάνει εντονότερα την εμφάνισή του είναι το φθινόπωρο (με την έναρξη των σχολείων) και η άνοιξη.

Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικού βήχα

Σε περίπτωση που ο βήχας του παιδιού προέρχεται από ιογενή λοίμωξη δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο γονιός, παρά μόνο να ακολουθήση τη θεραπεία με χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων εφόσον το κρίνει  ο παιδίατρος και παρακολούθηση του παιδιού μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα της ίωσης. Ανάλογα με την ίωση και την ηλικία του παιδιού ο βήχας μπορεί να έχει διαφορετικούς χρόνους γι’αυτό χρειάζεται υπομονή. 

Αυτό που θα βοηθήσει επιπλέον είναι η  χορήγηση  στο παιδί άφθονων υγρων (χλιαρά υγρά, όπως γάλα ή χαμομήλι, με λίγο μέλι (αν το παιδί δεν είναι μωρό), τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων (βλέννης) και την ευκολότερη αποβολή τους. 

Αν ο βήχας προέρχεται από άσθμα, κάτι που μόνο παιδίατρος ή πνευμονολόγος μπορεί να κρίνει, τότε το παιδί χρειάζεται μακροχρόνια προληπτική θεραπεία. 
Εφόσον το παιδικό άσθμα αναγνωριστεί εγκαίρως και το παιδί λάβει τη σωστή θεραπεία, δεν θα έχει ποτέ κανένα άλλο πρόβλημα στη ζωή του και θα μπορεί να συμμετέχει κανονικά σε κάθε δραστηριότητα.

Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι τα ρουθούνια του είναι «καθαρά» και χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό τακτικά για να απομακρύνονται οι βλέννες. Καλό είναι, επίσης, να φροντίζετε να αερίζετε καλά το δωμάτιο του παιδιού και, εφόσον υποψιάζεστε ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ξηρή, να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή υγραντήρα ή να τοποθετήσετε στο δωμάτιο, σε ασφαλές σημείο, με λεκάνη με βραστό νερό.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…