Παιδί και θάλασσα: Προστατέψτε τα απο τον ήλιο

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του…

ilios

Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Για αυτό οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον ήλιο.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον ήλιο; 

Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν σε ανοιχτούς χώρους εκτεθειμένα στον ήλιο, τις ώρες που οι υπεριώδες ακτινοβολίες του ήλιου είναι πιο δυνατές (από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.). Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες. Πρέπει να ντύνονται με ρούχα ελαφριά, που να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο μέρος του σώματός τους. Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, στα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα, ο μόνος τρόπος προστασίας, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα.

Απαραίτητα τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, στο κατάλληλο σχήμα με το πρόσωπο τους, καθώς και καπέλο. Φορέστε στο παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Η έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι αυτά που θα αγοράσετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Παιδιά που έχουν πολλές ελιές πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο. Οι τακτικές επισκέψεις στο δερματολόγο είναι απαραίτητες για τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση.

Οι έφηβοι δεν πρέπει να μαυρίζουν τεχνητά. Όπως και ο ήλιος, οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα και τα μάτια. Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος του 30. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB).

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την αντιηλιακή κρέμα.

Τοποθετείστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχάσετε να αλείψετε τα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά. Ξαναβάλτε αντηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Επίσης ξαναβάλτε αντηλιακό μετά από δύο ώρες.

Δώρα Ευθυμίου 

Παιδίατρος

paidiatrosathome.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…