Newsroom

Newsroom

"Παγώνουν" προσωρινά τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Προσωρινά «στον πάγο» βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως επιβεβαίωσε στο koutipandoras.gr ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Luis Rego.

5851631f1dc524d32d8b459d

«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» αναφέρει ο ESM, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει.

Στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕSM αναφέρει συγκεκριμένα: «Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα Διοικητικά Συμβούλιά μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις». 

«Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ESM. Οι Διευθυντές του EFSF και του ESM θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν» σημειώνει περαιτέρω. 

Το «πάγωμα» εν τω μεταξύ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς, ο οποίος δήλωσε ότι «οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες. Αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο». 

Το «πάγωμα» της εφαρμογής των μέτρων έρχεται στον απόηχο αιτήματος του Βερολίνου στους θεσμούς από τους οποίους ζητεί να μελετήσουν κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα, το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πάντως ότι όλα τα θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, συζητιούνται με τους θεσμούς.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, και απαντώντας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «όλα όσα κάνουμε είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία εμείς τηρούμε και γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουν και όλοι οι εταίροι μας» και κάλεσε τους εταίρους να σεβαστούν τον ελληνικό λαό.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…