Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια συγκίνηση για τον 29χρονο άνδρα – σύμβολο της Παλαιστινιακής αντίστασης (video)

Διεθνή συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του νεαρού Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια.

5a34f2db1dc5248a7a8b4567

Πρόκειται για τον 29χρονο Παλαιστίνιο που είχε χάσει και τα δύο του πόδια σε μια ισραηλινή επιδρομή το 2008 και έκτοτε, εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή του αγώνα των Παλαιστινίων, συμμετέχοντας με το αμαξίδιό του σε κάθε διαδήλωση που λάμβανε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Το ίδιο έκανε και το απόγευμα της Παρασκευής, όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεγελάσει για δεύτερη φορά τον θάνατο.

Φωτογραφίες του 29χρονου Παλαιστίνιου, από προηγούμενες διαδηλώσεις, με τα χέρια υψωμένα ή ενώ κρατάει την παλαιστινιακή σημαία, κυκλοφόρησαν ευρύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση του θανάτου του, κατά τη διάρκεια άλλης μιας μέρας διαδηλώσεων κι επεισοδίων, μετά την αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Την ίδια ημέρα, σκοτώθηκαν ακόμα τρεις Παλαιστίνιοι.

Άγαμος και άνεργος, ζούσε στο σπίτι των γονιών του αφότου έχασε τα πόδια του, κατά τη διάρκεια μιας εισβολής ισραηλινών στρατιωτών για επιχειρήσεις κοντά στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Αλ Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τον Απρίλιο του 2008.

«Είχε τραυματιστεί από τα πυρά ενός ισραηλινού ελικοπτέρου (…) αφού κατέβασε μια ισραηλινή σημαία και ύψωσε στη θέση της μια παλαιστινιακή σημαία, σε ένα σημείο πάνω στα σύνορα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός του, ο Σαμίρ. «Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε κατόπιν να διαδηλώνει για την Ιερουσαλήμ. Πήγαινε μόνος του κάθε μέρα στα σύνορα», πρόσθεσε. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τον είχαν δει επανειλημμένα στις διαδηλώσεις.

Σε ένα βίντεο που ανέβηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται πως είχε μαγνητοσκοπηθεί χθες Παρασκευή, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια υψώνει για άλλη μια φορά την παλαιστινιακή σημαία και σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης προς την κατεύθυνση των ισραηλινών στρατιωτών.

«Θέλω να πάω εκεί», λέει, αναφερόμενος στην Ιερουσαλήμ, πλαισιωμένος από άλλους νεαρούς διαδηλωτές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να εξασφαλίσουν την άδεια των ισραηλινών αρχών για να πάνε στην Ιερουσαλήμ. «Αυτή η γη μας ανήκει, δεν παραδινόμαστε. Η Αμερική πρέπει να ακυρώσει την απόφαση», δήλωνε σε άλλο βίντεο, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Τραμπ για την ιερή πόλη.

Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, μπόρεσε παρά την αναπηρία του να σκαρφαλώσει σε έναν πυλώνα του δικτύου ηλεκτροδότησης για να κρεμάσει μια παλαιστινιακή σημαία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον θάνατό του. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι άνδρες του έκαναν χρήση μέσων καταστολής ταραχών και πυροβόλησαν επιλεκτικά, εναντίον των πιο βίαιων στοιχείων—κάτι που άφηνε να εννοηθεί πως έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.

«



Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…