Παγκόσμια διαδικτυακή αλληλεγγύη στο μικρό Καρίμ από τη Συρία

Η φωτογραφία ενός μωρού από τη Συρία, που έχασε το ένα του μάτι καθώς τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής που εξαπέλυσε η συριακή πολεμική αεροπορία, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας αλληλεγγύης, ολοένα και πιο δημοφιλούς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί χρήστες συμμετέχουν αναρτώντας μια φωτογραφία τους ποζάροντας ενώ καλύπτουν το ένα μάτι τους με την παλάμη τους.

5a3ac6fc1dc52453198b4660

#SolidarityWithKarim (Αλληλεγγύη με τον Καρίμ) είναι το hashtag που αναπαράγεται μαζικά στο Twitter και το Facebook εδώ και λίγες ημέρες, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν Σύροι φωτορεπόρτερ στην ανατολική Γούτα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Σε αυτήν την περιοχή, που βρέθηκε στο στόχαστρο ενός αεροπορικού βομβαρδισμού την 29η Οκτωβρίου, τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι ο Καρίμ, τότε ηλικίας μόλις 40 ημερών, ενώ η μητέρα του σκοτώθηκε, όπως έγινε γνωστό από την οικογένεια και τον γιατρό που τον φρόντισε.

Η εκστρατεία έφθασε έως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Μάθιου Ράικροφτ, έστειλε ένα tweet με τη φωτογραφία του ενώ κάθεται στο στρογγυλό τραπέζι του Συμβουλίου και κρύβει το δεξί του μάτι με το χέρι.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της αδράνειας η οποία θα οδηγήσει στον θάνατο περισσότερων ανθρώπων» τονίζεται στο μήνυμα που έγραψε.

«Πρέπει οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της ανατολικής Γούτας να τερματιστούν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπό πολιορκία από το 2013, η ανατολική Γούτα είναι μεταξύ των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» που ορίστηκαν φέτος στην χώρα με στόχο την εφαρμογή της εκεχειρίας. Όμως, η Δαμασκός ενέτεινε από τα μέσα Νοεμβρίου τις επιδρομές εναντίον της περιοχής, όπου καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.


Η εικόνα του «με στοίχειωσε»

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σε πολλές φωτογραφίες διακρίνονται παιδιά στον δρόμο, να καλύπτουν το ένα τους μάτι με το χέρι, αλλά και μέλη της Πολιτικής Άμυνας στις περιοχές των ανταρτών (τα Λευκά Κράνη), μέλη ΜΚΟ κι ακόμα και δημοσιογράφοι.

Στην Τουρκία επίσης υπουργοί ανήρτησαν tweet με τις φωτογραφίες του μωρού. «Ακόμα κι αν ο κόσμος σωπαίνει, ακόμα κι αν αδιαφορεί για τις κραυγές που αντηχούν από τη Συρία, εμείς θα είμαστε η φωνή, τα μάτια και τα αυτιά του #BabyKerim», ήταν το μήνυμα στο Twitter του Νουμάν Κουρτουλμούς, υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πίσω από τη συγκινητική αυτή εκστρατεία αλληλεγγύης, βρίσκεται ο Αμέρ Αλμοχιμπανί ένας ανεξάρτητος φωτογράφος στη Γούτα, που συνεργάζεται περιστασιακά και με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανήρτησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στα μέσα Δεκεμβρίου μια φωτογραφία που τράβηξε με το βρέφος, προτού φωτογραφηθεί κι ο ίδιος με το χέρι του να καλύπτει το μάτι του.

«Επισκέφθηκε το παιδί (…) και η εικόνα που αντίκρισα με σημάδεψε προτού καν τραβήξω τη φωτογραφία. Με στοίχειωσε» εξήγησε ο 28χρονος Αμέρ.

«Στόχος της εκστρατείας είναι (…) να βοηθήσουμε να ακουστεί στον κόσμο η φωνή αυτού του παιδιού που έχασε το μάτι του και τη μητέρα του».

Ο Καρίμ βρισκόταν με τη μητέρα του στη Χαμουρία, μια συνοικία της Γούτας, όταν τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον μιας αγοράς.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…