Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια "ανάπτυξη" βλέπει το ΔΝΤ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

dnt new

Η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ενισχυθεί περισσότερο εντός του 2014. Παρ’ όλα αυτά, για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι η κατάσταση είναι ρευστή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που καταγράφονται στην έκθεση του World Economic Outlook Update, η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό ανάπτυξης από 3% το 2013, σε 3,7% το 2014, ενώ στην έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου προβλεπόταν ανάπτυξη για 3,6%. Για το 2015, προβλέπεται ανάπτυξη 3,9%.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η διεθνής οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο έχουν ενισχυθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες ενισχύθηκε η ζήτηση.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε 1% το 2014 και 1,4% το 2015, στις ΗΠΑ 2,8% και στην Κίνα 7,5%. Ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την Βρετανία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που σημείωνε 1,8%.

Ειδικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνεται ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι προβλέπεται “θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2014, αλλά η αύξηση αυτή είναι εύθραυστη”, προσθέτοντας ότι από τη μια πλευρά, οι εξαγωγές είναι ισχυρές και από την άλλη πλευρά, η εσωτερική ζήτηση είναι αδύναμη.

Επίσης, το ΔΝΤ κάνει αναφορά και σε “κινδύνους” που εξακολουθούν να υπάρχουν και που οφείλονται στον χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην Ευρωζώνη.

Την έκθεση παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ο οποίος ανέλυσε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές σε ρίσκα στο χώρο της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη θα μετατοπιστεί από τις αναδυόμενες αγορές στις προηγμένες οικονομίες το διάστημα 2014-15, όπως είπε.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…