Newsroom

Newsroom

Θύελλα με τη ρύθμιση για τις offshore

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε την Κυριακή με αφορμή ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορά τις offshore εταιρείες.

572b80ec1dc524f4378b4bae

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση αθωώνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας που συμμετέχει ή διοικεί offshore εταιρείες, αρκεί να βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει τι ισχύει. 

Μαξίμου:

«Για φορολογικούς παραδείσους ας μιλήσουν με τον Παπασταύρου»

«Φωνάζει ο κλέφτης», απαντούν πηγές της κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες». 

Με σκωπτικό πνεύμα, συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν – «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα»- στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου» υπογραμμίζουν.

Τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου, τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της είχε τονίσει πως «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιους υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;», ενώ το Σάββατο με προηγούμενη ανακοίνωση υπογράμμιζε: 

«Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore.Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως».

Ανακοίνωση είχε εκδώσει και το Ποτάμι λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει πολιτικούς με offshore. «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους» τόνιζε η ανακοίνωση.

«Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της, τόνισε ότι «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ υπογράμμισε πως «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς

Αμέσως μετά την κόντρα που ξέσπασε, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε να απαντήσει λέγοντας πως «το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του». Ολόκληρη η απάντηση της ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…