Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε πως το "μακεδονικό" δεν είναι και μέγα θέμα

Με δυο μέτρα και δυο σταθμά εμφανίζεται να αντιμετωπίζει το «μακεδονικό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάλογα με τη θέση του στα «κοινά». Αν και δεν έχει διατυπώσει σαφή και υπεύθυνη θέση για το «μακεδονικό» σήμερα, ευνοεί με τη στάση του και τις δηλώσεις την πτέρυγα των «μακεδονομάχων» της ΝΔ. Το 1993 όμως, όταν το «μακεδονικό» ήταν το πιο «καυτό» θέμα της πολιτικής ατζέντας και ενώ στην πρωθυπουργία της χώρας βρισκόταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ο νεαρός τότε Μητσοτάκης δήλωνε πως το «μακεδονικό» δεν είναι μέγα θέμα.

5a6ef73c1dc52473658b4590

Αυτήν ακριβώς την «περίεργη» διττή αντιμετώπιση του ζητήματος αποκάλυψε το Documento της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από εικοσιπέντε χρόνια στο «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και στο δημοσιογράφο Στέφανο Κασιμάτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ηλικία μόλις 25 ετών πραγματοποιούσε το πολιτικό του ντεμπούτο. Τότε ήταν που χαρακτήρισε το «μακεδονικό» υποδεέστερο θέμα δείχνοντας αντιθέτως τον εθνικισμό ως το πρόβλημα από το οποίο πρέπει να φύγει η χώρα.

Η εποχή που ο νεαρός Κυριάκος έδινε τη συνέντευξη αυτή είναι σημαντική. Το ζήτημα ήταν σε έξαρση ενώ στην πρωθυπουργία της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έπρεπε πέρα από το βάρος των διαπραγματεύσεων να σηκώσει και αυτό της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με «πρωτεργάτη/» τον υπουργό εξωτερικών του, Αντώνη Σαμαρά.

«Το μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα»

Ερωτηθείς συγκεκριμένα από το δημοσιογράφο: «Την έξαρση του εθνικισμού (ή πατριωτισμού κατ’ άλλους) γύρω από το μακεδονικό πώς την κρίνετε;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εξής απάντηση:

«Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και δικαίως. Έχει μεγάλη σημασία και για μένα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην εντάσσεται σε ένα γενικότερα πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής. Η δική μου εντύπωση (και το λέω με βαριά καρδιά) είναι ότι το μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας».

Μάλιστα πρόσθεσε πως: «Το μακεδονικό είναι σημαντικό όχι αυτό καθεαυτό αλλά για τη συμβολικότητά του. Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατίας των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι το όνομα μπορεί να επιφέρει επιτακτικές τάσεις των Σκοπίων προς τον νότο έχει κάποια βάση, αλλά εγώ δεν το βλέπω ως ορατό ενδεχόμενο».

Τι έκανε τότε ο νεαρός Κυριάκος; Είχε ακριβώς αντίθετη στάση με τη σημερινή του. Τότε ως νέος και «μαχόμενος» αναγνώριζε ότι υπάρχει ο κίνδυνος του να διαμορφώνεται η πολιτική της χώρας με βάση τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, κάτι το οποίο φαίνεται να λησμονά σήμερα.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντόπιζε την επικινδυνότητα του εθνικού που εγκλωβίζει την πολιτική μέσα από τον μαξιμαλισμό που δημιουργεί στην κοινωνία και ανησυχούσε για το φαινόμενο.

Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια μετά, εμφανίζεται, ως πρόεδρος πλέον της Νέας Δημοκρατίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, να επενδύει σε αυτόν ακριβώς τον εθνικισμό που φαντάζει ως άρμα στην εξουσία.

Τότε επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έβλεπε να υπάρχει ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων. Σήμερα βέβαια όχι μόνο τον «βλέπει» αλλά τον θέτει ως πρώτο στην ατζέντα του ξεχνώντας ή καλύτερα επιλέγοντας να διαφοροποιηθεί από την εθνική γραμμή του 2008 που χάραξε η ΝΔ όντας κυβέρνηση και με πρωτοβουλία της αδερφής του, τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. 

Να θυμίσουμε πως η Ντόρα Μπακογιάννη ήθελε τη λύση «Νέα Μακεδονία», κάτι το οποίο επιβεβαίωθηκε πρινς λίγες ημέρες και με video που ήρθε ξανά στην επιφάνεια με δηλώσεις της. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών ήταν υπέρμαχος μιας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Όπως προκύπτει, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε το 2008 σε νέους bloggers που την είχαν επισκεπτεί, ότι η ονομασία “Νέα Μακεδονία” είναι μια πιθανά αποδεκτή ονομασία.

Διαβάστε σχετικά εδώ: Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ήθελε τη λύση «Νέα Μακεδονία» (video)


«Επίθεση» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για «μακεδονικό»

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο «μακεδονικό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και ο αρχηγός της ΝΔ άφηνε να διαρρεύσει αρχικώς ότι δεν θα τον συναντήσει, τελικώς άλλαξε γνώμη και πριν το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συναίνεσης, καθώς επέλεξε, όπως είπε, να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και μετά να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό. «Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου» σχολίασε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια».

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε «τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού». «Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα» σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: Οι κρυφές Μακεδονίες Καραμανλή, Ντόρας και Σαμαρά

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…