Newsroom

Newsroom

Όταν ο "ιπτάμενος Ολλανδός" αρνήθηκε την Adidas

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν πρόεδρος της FIFA ανέλαβε ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε, το ποδόσφαιρο άρχισε να…

kroif

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν πρόεδρος της FIFA ανέλαβε ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε, το ποδόσφαιρο άρχισε να ταυτίζεται με τις μεγάλες πολυεθνικές κυρίως εκείνες της παραγωγής αθλητικών ειδών. Κάπως έτσι, κι ενώ στις ΗΠΑ μεσουρανεί η Νike, στην Ευρώπη μαίνεται ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ της Adidas και της Puma.

Το ποδόσφαιρο είναι ο πυρήνας της διαμάχης τους, η οποία φτάνει στο αποκορύφωμά της, στο παγκόσμιο κύπελλο του 1974 που διεξάγεται στη Δυτική Γερμανία. Στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης αναμετρώνται η Ολλανδία και η τότε διοργανώτρια Δυτική Γερμανία. Αμφότερες έχουν συμβόλαιο με την Adidas, η οποία επιμελείται τις εμφανίσεις τους και φυσικά διαφημίζεται μέσα από αυτές.

Όμως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ, έχει συνάψει παράλληλα, το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο ποδοσφαιριστή με εταιρία. Χορηγός του Κρόιφ δεν είναι άλλος από την Puma, η οποία δεσμεύει τον ποδοσφαιριστή να εμφανίζεται με το δικό της έμβλημα και σίγουρα όχι μ’ εκείνο της βασικής ανταγωνίστριάς της.

Ο Κρόιφ, λίγες ώρες πριν από τον τελικό, αρνείται να βγει στον αγωνιστικό χώρο φορώντας την εμφάνιση της Adidas κι έτσι εμφανίζεται με μια πορτοκαλί φανέλα, ίδια σε γενικές γραμμές μ’ εκείνες των συμπαικτών του, από την οποία όμως, απουσιάζει το σήμα της Adidas και στο μανικί δεν υπάρχουν τρεις γραμμές, όπως συνηθίζεται στα ρούχα της εταιρίας, αλλά δύο. Για την ιστορία το παγκόσμιο κύπελλο κέρδισε η Δυτική Γερμανία επικρατώντας με 2-1 της αντιπάλου της. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…