Όταν για τη ΝΔ το "Νέα Μακεδονία" ήταν στο τραπέζι (video)

Η διγλωσσία εντός των «γαλάζιων συνόρων» καλά κρατεί. Ακόμη ένα βίντεο – ντοκουμέντο έρχεται να καταρρίψει τους σημερινούς ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας για το «Μακεδονικό» και να αποκαλύψει την πραγματική της θέση για το ζήτημα.

5a731e9f1dc52431768b4593

Στις 21 Απριλίου του 2008, μετά δηλαδή από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο τότε εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος φιλοξενείται στο δελτίο ειδήσεων του Alter με παρουσιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Εκεί, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι η ονομασία «Νέα Μακεδονία» για την πΓΔΜ, ήταν ένα από τα ονόματα που βρίσκονταν στο τραπέζι. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία και υποστηρίζει ότι πρέπει «να είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές και να επιδιώκουμε το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον χωρίς υπερβολές, πατριδοκαπηλίες και εθνικισμούς».

Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης σε παρέμβασή του σημείωσε ότι σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη το «Νέα Μακεδονία» εμπεριέχει και γεωγραφικό προσδιορισμό γιατί η «Νέα», δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρα με την «Παλιά». 


Επίθεση Μαξίμου σε ΝΔ

Για το παραπάνω βίντεο, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιτίθεται για ακόμη μια φορά στη Νέα Δημοκρατία για τη διγλωσσία που έχει επιλέξει να τηρεί όσον αφορά στην ονοματολογία της γειτονικής χώρας.

Όπως γράφει το Μαξίμου, «Το 2008 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωνε πως η τότε κυβέρνηση είχε προκρίνει τον όρο «Νέα Μακεδονία».

Προχθές η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως η εθνική γραμμή το 2008 προ του Βουκουρεστίου, ήταν σύνθετη ονομασία που εμπεριείχε και τον όρο Μακεδονία και υπογράμμισε πως επιμένει και σήμερα στη «σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία».

Στις 9 Ιανουαρίου ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως η εθνική γραμμή για το ζήτημα, η οποία, όπως τόνισε τότε, χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, αποτελεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή σύνθετη ονομασία».

«Ωστόσο, τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση», προσθέτει ακόμη και απευθύνει την εξής ερώτηση: «Τελικά εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;».

Το άδειασμα Μπακογιάννη σε Άδωνη 


Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 άφησε σαφείς αιχμές κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που επιμένουν σε λύση του ονοματολογικού της πΓΔΜ δίχως τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Έδωσε έτσι νέα διάσταση στο σίριαλ που θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να καταλήξει σε μια ενιαία γραμμή ως προς το ζήτημα των Σκοπίων.

Όπως έγραψε το koutipandoras.gr, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εθνική ήττα για την Ελλάδα αν αλλάξει μόνο το όνομα της γειτονικής χώρας, χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμά της ενώ συμπλήρωσε μιλώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει η λέξη Μακεδονία στο όνομα της πΓΔΜ και φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι «εγώ δεν είμαι γραφική».

Διαβάστε περισσότερα: Άδειασμα Μπακογιάννη σε Άδωνη και όσους αρνούνται τον όρο «Μακεδονία» μέσα στη ΝΔ

«Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘’Μακεδονία’’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο καθώς υπήρξε υπουργός Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε το θέμα των Σκοπίων θυμίζοντας ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση «όρθωσε το ανάστημά της» στο Βουκουρέστι.

Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τη διγλωσσία της ΝΔ για το Mακεδονικό

Άκρως αποκαλυπτικά για τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το «μακεδονικό» και την τότε στάση τους στο ζήτημα που είναι φυσικά διαφορετική σε σύγκριση με αυτήν που τηρούν σήμερα, είναι τα απόρρητα έγγραφα των Wikileaks που ήρθαν στην επιφάνεια. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Πάγκαλος και Μολυβιάτης εμφανίζονται στα απόρρητα έγγραφα να ήταν υπέρ μιας οποιαδήποτε σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία» τη στιγμή που σήμερα η ΝΔ «αγκαλιάζει» τον εθνικισμό και απορρίπτει τη λύση της ονομασίας με συνθετικό του ονόματος της πΓΔΜ τον όρο «Μακεδονία». 

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, το 2005 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τότε πρόταση Νίμιτς να υπάρχει το «Μακεδονία» ως συνθετικό της ονομασίας της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το Documento της Κυριακής (28 Ιανουαρίου) φέρνοντας στο φως τα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα των WikiLeaks, αν και η ΝΔ σήμερα με τη στάση που τηρεί στο «καυτό» ζήτημα του Μακεδονικού δεν αποδέχεται τη χρήση στην ονομασία της γειτονικής χώρας του όρου «Μακεδονία», το ίδιο κόμμα και μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας με «Νέα, Άνω, Βόρεια» ή και «οποιοδήποτε άλλο».

Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…